2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Már beindultak a szúnyogok

2015. március 10., kedd 11:16

Már csípnek a szúnyogok Szegeden. Az enyhe, csapadékos tél miatt a lárvák a pincékben, csatornákban átvészelték a hideg évszakot, de a belvizes területeken is megjelentek már. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. szakemberei még ebben a hónapban elkezdhetik a biológiai irtást, hogy elkerüljenek egy nagyobb szúnyoginváziót.

Tavaly ellepték a szúnyogok Szeged egyik kertvárosát. A lárvák a közeli csatornában keltek ki. „Rengeteg szúnyogunk volt. Bármit csináltunk, különböző riasztásokat végeztünk, meg irtottuk, tele volt minden, tehát nem lehetett este hét óra után megmaradni az udvaron” – mondta egy szegedi lakos.

A helyiek olyat nem láttak még, mint idén. Az első vérszívók február végén, március elején jelentek meg, de a hideg hajnaloknak köszönhetően maradt idő felkészülni az irtásra. „Az elmúlt év tavaszán, március végén, április elején már valóban biológiai lárvairtást kellett végeznünk, viszont most, ahol tapasztaltunk bizonyos lárvaszámot, ott nem valószínű, hogy gyorsan emelkedne a vízhőmérséklet” – fogalmazott Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója.

A szúnyogok elszaporodásának kedvez a belvíz, hiszen a földeken általában nem irtanak. A tavasz beköszöntével azonban csökkenhet az elöntött terület nagysága.

Szegeden közel 40 millió forintot költenek évente szúnyogirtásra. Ha a munkát időben elkezdik, a költségek csökkenthetők.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!