2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Magánórák nélkül szinte lehetetlen nyelvvizsgát szerezni

Hír TV

2018. január 7., vasárnap 17:24, frissítve: vasárnap 17:52

Egy év alatt 26 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik nyelvvizsgával próbálkoztak. Az Oktatási Hivatal adatai alapján tavaly összesen 70 ezren szereztek bizonyítványt nyelvtudásukról. A Hír TV által megkérdezett szakember szerint a közoktatásban nem, csak magántanárral lehet felkészülni a vizsgára és ténylegesen megtanulni egy nyelvet. Ez akár több százezer forintba is kerülhet. A kormány most visszatéríti a sikeres vizsga díját, de ez legfeljebb 30 ezer forintot jelent.

„Same in English” – azaz ugyanez angolul. Tavaly tavasszal fogadta ez a felirat a turistákat a budai Várban, de nem voltak egyszerű helyzetben, ha segítséget akartak kérni. Továbbra is kevesen beszélnek ugyanis idegen nyelveket. A kormány azonban nem változtat az oktatási rendszeren, mentőövként bedobták, hogy visszatéríti a sikeres nyelvvizsga díját.

„Nem elég a nyelvtudás, azt igazolni is kell tudni, ahogy nem elég egy nyelvvizsga sem, hogyha nem beszéli egy adott ember azt az idegen nyelvet. Ezért támogatjuk a fiatalok nyelvvizsgaszerzését azzal, hogy 35 év alatt a legalább középfokú komplex nyelvvizsga díját utólag visszatérítjük, ez egy maximum 34 500 forintos támogatás, amiből egyébként ma Magyarországon lehet államilag elismert vizsgát tenni, akár felsőfokon is, itt minden olyan nyelvet figyelembe veszünk, amely érettségi tantárgynak számít” – mondta Novák Katalán család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A nyelvtanárok szerint amúgy sem a vizsga díja jelentett eddig problémát, hanem hogy a közoktatásban, magánórák nélkül szinte lehetetlen megtanulni egy idegen nyelvet és papírt szerezni erről. Pedig 2020-tól már a felsőoktatási felvételihez is követelmény lesz a nyelvvizsga.

– Menthető még ezzel a fölállással a mostani helyzet?
– Az ingyenes nyelvvizsga egy nagyon kedves, nagyon jó dolog, de azzal egészen biztosan nem, tehát legyünk tisztában, ez körülbelül annyit ér, amikor a bolt kirakatába kiragasztják nagy, piros betűkkel, hogy 10 százalék árkedvezmény, akció. Ez kedvet csinál a vásárláshoz, de nem segít annak, akinek nincs egyébként erre 200-300 ezer forintja, hogy azt a nyelvtudást a magánszférában megszerezze a gyereke, amit a közoktatásban nem sikerült megszereznie – fejtette ki Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

A pénzvisszatérítés miatt az év elején túljelentkezésre számítanak a szakemberek, mert november–decemberben jelentősen visszaesett a nyelvvizsgázók száma, akik feltehetően megvárták a kedvezményes lehetőséget. Ezért az érintetteknek azt javasolják, hogy időben jelentkezzenek a vizsgákra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!