2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Lázár: Letartóztatjuk Pharaont, ha belép Magyarországra

2016. november 3., csütörtök 22:11, frissítve: péntek 22:19

A kancelláriaminiszter a kormányinfón közölte, hogy a cikkek alapján konzultáltak az Interpollal és ma már letartóztatnák Ghaith Pharaont, ha belépne az országba.

Kacsát osztott karácsonykor - mesélik Gaith Pharaonról a seregélyesiek. A szaúdi üzletemberé a Zichy kastély, de vásárolt műemléket Hőgyészen is, Budapesten pedig Orbán Viktor szomszédságában van ingatlana. A miniszterelnök egy hete még amerikai titkosszolgálati játszmának nevezte a Pharaon elleni Interpol körözést, ma viszont már a kancellária-miniszter szerint letartóztatnák, ha Magyarországra jönne. Az is kiderült, nyáron az al-Kaida támogatásával gyanúsított Pharaon yachtja éppen akkor horgonyzott az egyik adriai kikötőben, amikor Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester is ott pihent.

Lezártan áll a Zichy-Hadik kastély a fejér megyei Seregélyesen. Az ingatlant tavaly vette meg Ghaith Pharaon, szaúdi milliárdos egyik érdekeltsége. A nemzetközi körözés alatt álló üzletember személyesen is ellátogatott a kastélyhoz, egy évvel ezelőtt a falunapon is részt vett. Látogatásáról a helyi lap is közölt egy képet. A falubeliek úgy tudják, a vállalkozó szemet vetett a közeli reptérre is, ahová a luxusszállodává alakítandó kastélyhoz érkező vendégek magángépei érkezhetnének. A kastély szomszédságában élők Pharaont ajándékai miatt is nagyvonalúnak találták.

„Karácsonykor minden ingatlan kapott egy fagyott kacsát tőle. Igaz, hogy pulykát ígért, de végül kacsa lett belőle és azt is szétosztották Karácsony előtt a faluban. Ennyit tudunk még róla” – mesélte Dombóvári István.

A seregélyesi kastély jövőjéről a polgármestert is kérdeztük volna, de a településvezető sem a hivatalban, sem telefonon nem volt elérhető.

A baranyai Hőgyész polgármestere azonban nyilatkozott a Hírtv stábjának. Ott az évek óta elhanyagolt Apponyi kastély került Pharaon érdekeltségébe. A város vezetője viszont csak annyit erősített meg, hogy külföldi befektetők vásárolták meg az ingatlant még tavaly év végén.

„A megvásárlás után találkoztunk velük személyesen egy rövid beszélgetés zajlott, őt azt követően nem jártak az ingatlanban, megbízott embereik vették kézbe és rakták rendbe jelenlegi állapotának megfelelően” – mondta Botta György, Hőgyész polgármestere.

A szaúdi milliárdost - akinek háza van a miniszterelnök szomszédságában, nemcsak a vidéki kastélyok érdeklik, Budapesten az egykori Postabank-székházat is ő vásárolta meg - az eladó egy olyan magyar cég volt, amelynek alapításában Orbán viktor veje is segédkezett.

A nemzetgazdasági miniszter állítja, a műemléki épületek felújításához járó adókedvezmény bevezetésének semmi köze a szaúdi milliárdos üzleteihez.

„Mondhatnám önnek azt is, hogy ennek az arab úriembernek köze van az áfacsökkentéshez is köze van. Kizárt dolognak tartom, hogy ilyen módon szülessenek parlamenti döntések. A műemlékek felújításával kapcsolatos adókedvezmény sem ezen az alapon született. Ez már egy Parlament által támogatott kezdeményezés, én azt gondolom, hogy alapvetően arra van szükség, hogy a meglévő állami források mellé magánforrásokat tudjunk tenni műemlékek felújításához” – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

Gaith Pharaon 1991 óta szerepel az Egyesült Államok körözési listáján és az Interpol vörös riasztási listáján. A szaúdi üzletember mégis szabadon járhatott Magyarországon, vízumot is kapott, Orbán Viktor egy jordán díszvacsorán találkozott vele.

„A szóban forgó személy elleni ügy egy amerikai titkosszolgálati játszma. Ezt onnan lehet tudni, hogy a szóban forgó úr beutazásával kapcsolatban egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást, pedig a kiadott vízum minden tagállam számára ismert volt. és az is elgondolkoztató, hogy akit keres az FBI, az hogy maradhat 24 éven keresztül szabad lábon, és többször megfordul Európában” – mondta korábban Orbán Viktor a parlamentben.

A kancelláriaminiszter viszont ma már azt mondja, ha Pharaon ismét Magyarországra jönne, letartóztatnák.

„2014 után, amikor megkapta a vízumot utána volt konzultáció - tudomásom szerint - az amerikaiakkal s ezért mondta azt Kontrát államtitkár kollégám, hogy ha ma belépne, akkor már az amerikaiaktól nyilván a nemzetközi körözési rendszerben megkaptuk azokat az információkat, ami alapján lefogjuk tartóztatni, hogy ha Magyarországra belép” – mondta Lázár János.

A szaúdi vállalkozót egyébként a miniszterelnökkel közeli kapcsolatban lévő Mészáros Lőrinccel is összefüggésbe hozta a sajtó. A Magyar Narancs információi szerint a felcsúti polgármester és az al-Kaida támogatásával gyanúsítható Pharaon yachtja nemrég ugyanott horgonyzott az egyik adriai kikötőben.

 

Tekintse meg Lázár és Kovács Zoltán teljes sajtótájékoztatóját!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!