2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Lakat kerül az iskolára?

2015. május 5., kedd 19:57, frissítve: szerda 12:57

A Raoul Wallenberg Egészségügyi Szakközépiskola után újabb oktatási intézményt zárna be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, ezúttal a főváros XV. kerületében. Az épületet a hírek szerint a kínai két tannyelvű iskola kapná meg.

„A Neptun Suli örök” – olvasható a XV. kerületi általános iskola bejáratánál. Az intézménybe közel 300 diák jár, szüleik rendkívüli szülői értekezleten tudták meg, hogy szeptembertől várhatóan lakat kerül az iskolára. A hivatalos indok az alacsony kihasználtság, 100 helyre 62 tanuló jut. A tanári kar hiába tiltakozott, javaslatait figyelmen kívül hagyta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a kormánypárti többségű helyi képviselő-testület is. „Mindegyiket lesöpörte az asztalról mind a Klik, mind pedig az önkormányzat, ami végül is 12 igennel azt a döntést hozta, hogy az iskola átszervezésére kerüljön sor” – mondta Vlasics Ágnes, a közalkalmazotti tanács elnöke.

A Neptun utcai iskola bezárása is szóba került az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén. „Ha valamit eldönt a Fidesz, azt gyakorlatilag mindenkinek a torkán, ha akarja, ha nem, le fogja nyomni” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, a kulturális bizottság alelnöke.

A bizottsági ülésen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ képviselői azt hangoztatták, hogy az iskola bezárását már 2005-ben mérlegelte a XV. kerületi önkormányzat a gyermekszám csökkenése miatt. „Nagyon meglepett, amiről itt tájékoztattak, hogy már 2005-ben felmerült a kérdés, hát, elég jól titkolták a gyerekek és a szülők előtt tíz éven keresztül, majd egyszer csak április közepén bedobták, hogy megszüntetik az iskolát” – nyilatkozta Dúró Dóra.

Az LMP képviselője arra a hírre utalt, amely szerint a Neptun épülete a kínai–magyar két tannyelvű iskolának kell. „László Tamás fideszes országgyűlési képviselőt láttuk mindenhol feltűnni minden rendezvényen. Ő volt az, aki elment a rendkívüli szülői értekezletre, úgymond, leoltotta ott a szülőket, elég embertelen módon visszautasította a kérdéseket, és a pedagógusokkal is hasonlóképpen járt el. Kezdettől fogva bábáskodik szemlátomást ezen az ügyön, ez látszik” – fogalmazott Ikotity István, a kulturális bizottság alelnöke.

A hírt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ illetékese nem kommentálta. „Ez nem a mi hatáskörünk. Szeretnénk kérni, hogy ezt ne felénk címezzék, hiszen majd a működtetőnek lesz feladata, hogy a hozzá visszakerült ingatlannal kapcsolatban eldöntse, hogy hogyan kívánja hasznosítani az ingatlant. Maga a Kliknek a javaslattétele miniszter úr felé, hogy ezt a Neptun iskolát meg kell szüntetni, ez nincs összefüggésben ebben az esetben a kínai–magyar iskolának a létrehozásával” – hangsúlyozta Várszegi-Subosits Dóra, a Klik főosztályvezetője.

A XV. kerületi iskola sorsáról az emberi erőforrások minisztere dönt majd csakúgy, mint a Raoul Wallenberg Egészségügyi Szakközépiskoláéról. A Wallenberg várhatóan a VI. kerületbe költözik a Ludovika térről, az iskola épületét pedig minden bizonnyal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kapja meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!