2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Kivéreztették a Top-pályázatok az önkormányzatokat

Hír TV

2018. március 29., csütörtök 09:04, frissítve: csütörtök 15:04

Országosan akár több százmilliárd forinttal többe kerülhetnek a Területi operatív program pályázatai – az építőanyag és a munkaerő drágulása miatt. Csongrád megyében például közel egy tucat település nem tudja kigazdálkodni a szükséges pénzt. Az önkormányzatok forráshiánya komoly nehézségeket okoz, mert hiányzik az önerő, és elegendő hitelt sem tudnak fölvenni. A nyolcezres Mórahalom a megyétől és a kormánytól vár megoldást, a jóval kisebb Kübekháza polgármestere viszont kilátástalannak látja a helyzetet.

„Kivéreztették az önkormányzatokat, és hajbókolásra kényszerítik a településvezetőket a pénzért” – mondta Molnár Róbert, a Csongrád megyei Kübekháza vezetője. A település bölcsődét építene, de 40 millió forint hiányzik hozzá. Októberre kellene elkészülniük, ha nem sikerül, visszaadják a pályázati pénzt.

„Két évvel ezelőtt adtuk be a pályázatot az akkori árakon, és ahhoz képest a 60 milliós pályázathoz képest közel 100 milliónál tartunk már. Az önkormányzatnak hitelfelvételi lehetősége nincs a jogszabályban foglaltak miatt. A stabilitási törvény miatt 20 százalék hitelt vehetnénk föl a bevételeinkhez képest, ami Kübekháza esetében 7 millió forint. És hiányzik az egész program megvalósításához 40 millió. Tehát kilátástalannak látom a helyzetet” – tette hozzá a településvezető.

Mórahalom a városrehabilitációs projektre kérne még 40 millió forintot. „Van egy olyan ügyünk, amikor a közbeszerzés is magasabb összeget hozott ki, mint amit a pályázatban megjelölt, itt pedig a megyei forráselosztás keretén belül kértünk pótfinanszírozásra lehetőséget, erre várjuk a kormány döntését” – mondta Nógrádi Zoltán, a település fideszes polgármestere.

Senki nem gondolt a pályázatok tervezésénél az esetleges áremelkedésekre, de az önkormányzatok önerővel, beruházási hitellel és forrásátcsoportosítással oldhatják meg a problémát – mondta B. Nagy László Csongrád megyei fejlesztési biztos.

„Ha módosítjuk a megnyert pályázatokat, akkor egy hosszú procedúra következik – az Európai Unióval egyeztetni kell ezeket a folyamatokat. Pillanatnyilag meg fog állni a kormányzati működés, de én úgy gondolom, hogy a következő időszakban úgyis a parlament előtt lesz a következő évi költségvetés tervezete, és ha lesz rá forrás, akkor egy általános megoldás is elképzelhető” – fejtette ki.

A kistelepülések vezetői arról panaszkodnak, hogy másfél évig nem történt semmi a Területi operatív program (Top) pályázataival. Több polgármester sem mer hozzányúlni a számlán lévő uniós pénzhez, a kormányzati segítségre várnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!