2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Itt a jó lehetőség az energiafaló mosógépek cseréjére

2015. június 24., szerda 17:16, frissítve: szerda 18:09

Július elsejétől lehet pályázni az államilag támogatott mosógépcsere-programra. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett pályázat keretében legfeljebb 45 ezer forint vissza nem térítendő támogatás kapható régi mosógépek energiatakarékos új készülékre történő cseréjéhez.

Felmérések szerint a magyar háztartások csaknem felében használnak 8 évnél idősebb mosógépet. Ezek rendkívül sok áramot és vizet fogyasztanak a modern, energiatakarékos mosógépekhez viszonyítva. Sokan azonban nem tudják önerőből megvásárolni az új gépet, még akkor sem, ha utólag megtérül az ára. Ezeken a háztartásokon segít a CECED Magyarország Egyesülés az Ökumenikus Segélyszervezettel karöltve. Összesen 16 energiatakarékos készüléket adományoznak rászoruló családoknak.

– Itt teljesen nyilvánvaló, hogy a létminimum alatt élő családokról van szó. Olyan családokról, akiket a segélyszervezet személyesen ismer, kapcsolatban vagyunk velük. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy jó helyre fognak kerülni a gépek – mondja Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója.

Július egytől kezdve azonban nem csak a rászorulók, mindenki pályázhat mosógépcsere-támogatásra. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által összesen 500 millió forinttal támogatott program keretében akár 45 ezer forint vissza nem térítendő támogatás is kapható az öreg, energiafaló mosógépek takarékos, új készülékre történő cseréjéhez.

– Attól függően, hogy milyen mosógépet szeretne választani, a támogatás összege változik. Ha A+++ készüléket választ valaki, tehát a legjobban energiahatékonyabb masinát, akkor akár 45 ezer forintot is kaphat. A támogatás egyébként a bolti árnak az 50 százaléka, de maximum ebben az esetben 45 ezer forint lehet. Ha A++ készüléket választ valaki, akkor 40 ezer forint, ha A+, akkor 25 ezer forint a támogatás – tájékoztatott Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője.

Jelentkezni kizárólag az interneten, a pályázati portálon keresztül lehet, jövő szerdától.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!