2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Irodaházat kaphatnak Habony haverjai

,

2017. június 15., csütörtök 10:53, frissítve: csütörtök 16:59

Habony Árpád grúz–izraeli barátai szerezhetik meg a BKV-tól a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti irodaházat. A Heti Válasz úgy tudja: a Princess pékséglánc tulajdonosai már bejegyezték vételi jogukat, az eladással a közlekedési vállalat is számolt az idei, Fővárosi Közgyűlés által már jóváhagyott üzleti tervében. Egy ellenzéki képviselő a belügyminisztériumhoz fordult az ügyben.

Habony Árpád grúz-izraeli barátai szerezhetik meg a BKV-tól a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti irodaházat. A Heti Válasz úgy tudja: a Princess pékséglánc tulajdonosai már bejegyezték vételi jogukat, az eladással a közlekedési vállalat is számolt az idei, Fővárosi Közgyűlés által már jóváhagyott üzleti tervében. Egy ellenzéki képviselő a belügyminisztériumhoz fordult az ügyben.

Az ingatlan eladása miatt Demeter Márta a belügyi tárcához fordul. Az irodaház ugyanis a metróállomás miatt biztonsági szempontból kiemelt helyen van, az ilyen épületeket pedig szerinte nem szabadna privatizálni.

„Tömegközlekedési létesítmény, másrészt meg ugye óvóhelyként is funkcionál ez a vonal, tehát ilyen szempontból ez egy nagyon fontos létesítmény. És egyébként amennyiben ez magánkézbe kerül, és akár egy külföldi hátterű, akár offshore cégnek a tulajdonába, ennek a kritikus infrastruktúrának a védelme nagyon súlyosan sérül” – így a független országgyűlési képviselő.

A Heti Válasz szerint az épület eladását még 2008-ban kezdeményezte a közlekedési vállalat két SZDSZ-es igazgatósági tagja, Tóthfalusi György elnök és Forró Zoltán, aki korábban Demszky Gábor kabinetfőnöke volt. A 8 ezer négyzetméteres terület 17,2 százalékát mindössze 48 millió forintért szerezte meg Gagel cége, így pedig elővásárlási jogot szerzett az egész területre. Később több büntetőfeljelentés is született az ingatlanpanama miatt, ám a nyomozást a rendőrség megszüntette.

Kerestük az ügyben Demszky Gábor korábbi főpolgármestert is. Ő nyilatkozni nem akart, de telefonon annyit mondott, hogy semmit nem tud az ügyről, és nem is emlékszik arra, hogy a BKV az ő városvezetése alatt értékesíteni akarta az irodaházat.

A BKV írásban válaszolt kérdéseinkre. Tájékoztatásuk szerint Habony Árpád barátjának cégével a közlekedési vállalat akkori vezetése együttműködési megállapodást kötött, és ezt „a hátrányos örökségként kapott kényszerű állapotot" most 1 milliárdos bevétellel tudták lezárni, ugyanis állításuk szerint „az épület ténylegesen is feleslegessé vált a cégnek, és kiürült”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!