2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Hende: Korai még felelősökről beszélni

2015. június 4., csütörtök 21:40, frissítve: csütörtök 21:58

Nem műszaki hiba okozta az egyik magyar Gripen csehországi balesetét – erősítette meg a honvédelmi miniszter szokásos éves meghallgatásán a parlament szakbizottságában. Hende Csaba nem tagadta, hogy a gép hiányzik a légvédelemből, de a tárcavezető szerint a felelősökről korai lenne beszélni.

Május 19-én futott túl a leszállópályán egy csehországi hadgyakorlaton a magyar légierő egyik Gripenje. A baleset körülményeit a cseh, a magyar és a vadászgépet gyártó Svédországban is vizsgálják a hatóságok.

A honvédelmi miniszter az Országgyűlés szakbizottságában részletes tájékoztatást adott. Hende Csaba szerint korai lenne megnevezni a felelősöket, a cseh szakmai vizsgálatot egy év, míg a magyar közigazgatási eljárást kilencven nap alatt kell lezárni. A gép három fekete dobozának kiértékelése megkezdődött. „Az adatrögzítő berendezések sértetlenek, a tárolt adatok teljes mértékben kiértékelhetőek. Az előzetes adatkiértékelés folyamán nem találtak semmilyen műszaki meghibásodást a repülőgép egyik rendszerében sem” – mondta Hende Csaba.

A bizottsági meghallgatáson a tárcavezető az eredmények közé sorolta a honvédelmi életpályamodell bevezetésével járó illetményemelést. „Az elmúlt négy év vitathatatlanul legnagyobb vesztese a Magyar Honvédség volt: 2010 és 2012 között drámai mértékben csökkentették az amúgy sem magas védelmi költségvetést” – mondta Harangozó Tamás, a bizottság szocialista alelnöke.

A Jobbik szerint a magyar kormány többet tehetne a kárpátaljai magyarokért. „Tekintettel arra, hogy akár anyagi, akár szellemi, szakmai vagy éppen egészségügyi támogatást nyújtunk Ukrajnának, cserébe nem látunk semmilyen garanciát a kárpátaljai magyarság biztonságára vonatkozólag” – mondta Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja.


A miniszter a szocialisták kifogására azt válaszolta, hogy a Honvédelmi Minisztérium költségvetése ötödével nő jövőre.

A rendészeti után a nemzetbiztonsági bizottság is meghallgatta Hende Csabát, mert a miniszer irányítja a katonai titkosszolgálatot. A tárcavezető azt mondta: az Iszlám Állam elleni magyar katonai szerepvállalás nem jelent kezelhetetlen biztonsági kockázatot, Ukrajnából pedig nem számít menekültáradatra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!