2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Határvadászokkal fékeznék meg a bevándorlókat

2015. augusztus 18., kedd 18:09, frissítve: szerda 10:28

Tovább keményít menekültkérdésben a kormány, az illegális bevándorlók megfékezésére határvadászokat vezényelnek a déli határzárhoz. A kerítésen átjutók és a rongálók akár négy év börtönt is kaphatnak – a büntető törvénykönyv szigorításához a Fidesz rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi.

„Az ideiglenes határzár első szakasza megépül augusztus 31-ig, s gőzerővel zajlik a másik biztonsági zárnak a megvalósítása is” – közölte kedden a kancelláriaminiszter, aki a kormányülés szünetében jelentette be azt is, hogy a kerítést törvényi erővel is megvédik, ezért összehívják a parlament rendkívüli ülését, hogy szigoríthassák a Btk.-t.

„A büntető törvénykönyv módosításának a lényege, hogy szigorúan, akár 3-4 évig terjedő szabadságvesztéssel is szankcionálni kívánjuk az illegális határ átlépését, illetve a biztonsági zárnak a megbontását vagy a megrongálását. Másrészről pedig az embercsempészetre vonatkozó jelenleg hatályos büntető törvénykönyvi tételek szigorítását is kérjük az országgyűléstől” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Pécsett attól tartanak, hogy a menekültek ki fogják kerülni a szerb határszakaszt, és Baranya megye irányába folytatják útjukat. „Pécs vonatkozásában naponta 80-100 főről beszélünk ma. De abban az esetben, ha megépül a szerb–magyar határon a határzár, akkor azért feltételezhető, hogy más irányt vesznek a menekültek, és ez azt jelentheti, hogy Baranya az eddigi problémánál nagyobbal fog szembesülni” – nyilatkozta Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője.

A kormány szerint a fizikai határzár nem elég. Több ezer rendőrt is kivezényelnek a déli megyékbe. „A rendőrségen belül, a szervezeti egységet nem változtatva, határvadász századok jönnek létre. Ennek jegyében több ezer rendőr kerül a magyar–szerb határszakaszhoz vezénylésre, akiknek az a feladatuk, hogy megvédjék ezt a határszakaszt élő erővel is, nem csak biztonsági határzárral” – jelentette be a kancelláriaminiszter.

Lázár János a Hír TV kérdésére azt mondta: be fogják zárni a lakott területeken lévő befogadóállomásokat. Amíg ez nem történik meg, a helyi önkormányzatoknak kell kezelniük a helyzetet: Debrecenben például ingyenes buszjáratokkal fogják a menekülteket a táborba szállítani.

Tekintse meg Lázár János teljes sajtótájékoztatóját:

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!