2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Harminc napra előzetesbe kerültek Tarsoly Csabáék

,

2015. március 30., hétfő 08:10, frissítve: hétfő 11:41

Hétórás ülés után harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát és két társát a Budai Központi Kerületi Bíróság. A Nemzeti Nyomozó Iroda a cég öncsődről szóló bejelentése után két nappal rendelt el nyomozást a brókercég ügyében, miután az MNB március 10-én feljelentést tett százötvenmilliárd forintnyi fiktív kötvény kibocsátása miatt. Tarsoly Csaba ügyvédje fellebbezett a döntés ellen.

„A bíróság nem döntött, holnap reggel 9-kor folytatódik az ülés.” Mindössze ennyit közölt az újságírókkal szombaton Tarsoly Csaba ügyvédje. A bíróság azért halasztotta vasárnapra a döntést a Quaestor vezérének és két társának előzetes letartóztatásáról, mert a védelem további bizonyítékok ismertetését kérte. Azt, hogy pontosan milyen bizonyítékokról van szó, Papp Gábor vasárnap reggel sem árulta el. A sajtó munkatársai vasárnap a bíróság épületébe sem léphettek be.

Az ülés délelőtt 9-től 16 óráig tartott, a döntéshozatal előtt a bíróság szünetet rendelt el.

Papp Gábor a sajtó munkatársait megkerülve a bíróság hátsó kijáratán keresztül távozott. A bíróság Tarsoly Csabát és két társát is harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte. „A bíróság végzése szerint a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények rendkívül körültekintően megszervezettek, folyamatosak, magas fokú szervezettséget igénylő elkövetési módúak, a bűncselekmények kiemelkedő társadalmi súlya és jellege megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét. A végzés nem jogerős, a védők fellebbezést jelentettek be” – közölte Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Tarsoly Csaba ügyvédje később úgy nyilatkozott, a bíróság egyetlen indokával sem ért egyet.

– Tarsoly Csaba az elmúlt három hétben, tehát a botrány kirobbanása óta folyamatosan Budapesten tartózkodott, tehát a hatóságok rendelkezésére állt, semmilyen jelét nem adta annak, hogy el akarna menekülni vagy el akarna szökni akár csak Budapestről is. Egy alkalommal elment Győrbe és meglátogatta a futballcsapatot. A pénzügyi felügyelet is házkutatást tartott, iratokat foglalt le, számítógépeket foglalt le, tehát úgyszólván lehetősége sem volt Tarsoly Csabának, hogy bármilyen bizonyítékot eltüntessen, természetesen ez szándékában sem állt. Tehát azt kell mondani, hogy ez a bírósági döntés tényekkel nem alátámasztható, ennek pont az ellenkezője igaz, úgyhogy ezen okok miatt fellebbeztem meg a döntést, amit a másodfokú bíróság körülbelül két héten belül fog elbírálni.
– Nem lehet, hogy azt értékelte a bíróság bizonyítékeltüntetésnek, hogy Orgován Bélára íratta a cégcsoportot?
– Ilyen indok nem hangzott el.

Orgován Béla a botrány kirobbanása után egy héttel váltotta a Quaestor élén Tarsoly Csabát. A tápiósági férfi korábban közmunkásként dolgozott, de késelés miatt a börtönt is megjárta. A vagyonkimentés elkerülésére beterjesztett kormánypárti javaslatot hétfőn tárgyalhatja a parlament. „Aki az évtizedes pénzügyi visszaélésektől kezdettől fogva tulajdonos volt, igazgatótanácsi tag volt, felügyelőbizottsági tag volt vagy könyvvizsgáló volt, annak az esetében a bíró dönthet úgy, hogy a vagyont zár alá veszi. Akkor is, ha az illető időközben megpróbált minden kapcsolatot megszakítani. Itt nyilvánvalóan azt kell mérlegelni, hogy ez valódi szakítás vagy csupán egy formális, tehát például mondjuk a cég átjátszása strómanok kezére, tehát nyugodtan mérlegelheti a bíró, és ettől függetlenül a teljes vagyon zár alá vételét kezdeményezheti” – hangsúlyozta Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke.

A hétfői vita után kedden szavazhat a javaslatról az Országgyűlés. Az indítvány értelmében a vállalatok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget kell, hogy vállaljanak az okozott károkért.

Még mindig nem tudni biztosan, ki Tarsoly két társa

Még mindig nem tudni, hogy ki Tarsoly Csaba két társa. Információk szerint az egyikük Tarsoly Csaba felesége – amit az is megerősít, hogy egyik személy, akit bevittek a rendőrök, nő. A másik – a Magyar Nemzet információi szerint – a Quaestor Értékpapír Zrt. vezérigazgatója.

Giró-Szász: A miniszterelnöknek is írt levelet Tarsoly

Tarsoly Csaba március 9-én írt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek – ugyanaznap, amikor a jegybankot is tájékoztatta a kialakult helyzetről. Ezt Giró-Szász András mondta az ATV Szabad szemmel című műsorában. A kormányszóvivő a műsorban átadta a levelet is, de annak részletes ismertetéséhez – felhatalmazás hiányában – nem járult hozzá. Giró-Szász András azt mondta: a kormányfő tizennégy nappal korábban, a február 25-i kormányülésen rendelte el, hogy a minisztériumok nem tarthatják forrásaikat brókerházaknál. A kormányszóvivő szerint Orbán Viktornak március 9-én nem volt lehetősége intézkedni. Az államtitkár visszautasította a bennfentes információkról szóló állításokat, és hangsúlyozta: Tarsoly Csaba ebben a levélben tájékoztatta először Orbán Viktort a kialakult helyzetről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!