2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:25

Érdemes odafigyelni, milyen izzósort veszünk

Hír TV

2017. december 23., szombat 11:41, frissítve: szombat 11:53

Csökkent tavalyhoz képest a kifogásolható minőségű karácsonyi fényfüzérek száma. A fogyasztóvédelem arra figyelmeztet, hogy a hibás izzósorok tűzveszélyesek, és áramütést is okozhatnak. A szakemberek szerint az izzósorokat inkább a bevásárlóközpontokban, szaküzletekben érdemes megvenni.

A vásárlók elsősorban az ár alapján döntenek, amit az izzósor színe, formája és a hosszúsága határoz meg. A szegedi karácsonyi vásárban például 1500-tól 9000 forintig terjed a fényfüzérek ára.

Az árusok törekednek a biztonságos termékek beszerzésére, mivel a hatóság őket is ellenőrzi. A beltéri izzósornak vékonyabb, a kültérinek vastagabbm a vezetéke, és a szigetelés is nagyon fontos – mondta egy árus, Jankovics Zoltán.

A fogyasztóvédelem november végén kezdte meg a szezonális termékek ellenőrzését. A szakemberek országszerte a harmincféle szaloncukorból csupán egyet találtak kifogásolhatónak, a fényfüzérek közül pedig huszonöt termék nem felelt meg az előírtaknak.

„A mintavételek olyan esetben történnek, amikor gyanús terméket találunk a piacon, tehát olyan információ van a termékről, hogy nem biztonságos, például a CE jelölés vagy a magyar nyelvű tájékoztató a hiánya. Ez mind arra utal, hogy a termékkel esetleg egyéb gondok is lehetnek” – figyelmeztetett Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal, Fogyasztóvédelmi Főosztályának osztályvezetője.

A hibás fényfüzérek balesetveszélyesek, így a szakemberek azt tanácsolják, hogy ezeket a termékeket inkább a bevásárlóközpontokban, szaküzletekben vásárolják meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!