2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Állami áruház

Következik:

Híradó 18:30

Elvesztették a Pruck-Dózsa-pert első fokon Schmidt Máriáék

Hír TV

2018. május 31., csütörtök 17:21, frissítve: csütörtök 21:48

Elvesztette a Pruck-Dózsa-pert első fokon Schmidt Mária közalapítványa. A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az '56-os fotón nem Dózsa László, hanem Pruck Pál szerepel. A 2000-ben meghalt '56-os szabadságharcos lánya még tavaly indított keresetet a Terror Házát fenntartó közalapítvány ellen, miután a tavalyi 1956-os emlékévben Dózsa László nevét írták apja fotója mellé.

Az 1956-os pesti srác fotója felett Dózsa László színművész neve állt. Ez volt az '56-os emlékév egyik központi plakátja. A fényképet az amerikai Life magazin riportere készítette a forradalom idején. Ő azt írta a fotó alá, hogy a tizenéves Pruck Pál látható rajta. Ezt 1982-ben Pruck Pál maga erősítette meg egy lapinterjúban.

Az a bíróság meggyőződése, hogy kizárólag Pruck Pál szerepelhet a perbeli fényképen. Eltérő esetben ugyanis azt kellene feltételezni a bíróságnak, hogy Michael Rougier fényképész egy olyan fiúról, például Dózsa Lászlóról készített fényképet, aki a megszólalásig hasonlított Pruck Pálra, és valamilyen okból Pruck Pál néven mutatkozott be neki, az igazi Pruck Pál pedig 26 évvel később értelmetlenül magára vállalta volna ezt a szereplést - mondta Bene Lajos, bíró.

Schmidt Máriáék kötötték az ebet a karóhoz, és nem voltak hajlandók elismerni tévedésüket. A felelős máig nem ismert.

Az ügyben korábban Dózsa László is megszólalt. Azt mondta: elhunyt édesanyja emléke miatt nem hajlandó elismerni, hogy Pruck Pál van a fotón, ő ugyanis egyszer azt mondta neki: Fiam, azon a képen te vagy.

A közalapítványnak 15 napon belül levélben kell bocsánatot kérnie Pruck Pál hozzátartozóitól, és minden kiadványon le kell cserélnie Dózsa László nevét a már elhunyt Pruck Pálére. A perköltséget a közalapítvány állja.

Erre nekik nincs szükségük. Ez az ítélet nem jogerős, még van ellene fellebbezés is, remélem, most már megfontolják, hogy fellebbeznek-e, hiszen csak növekedni fognak a költségeik és a megítélésük is negatív marad - mondta Pruck Erika ügyvédje, Magyar György.

Schmidt Mária nem válaszolt arra, hogy a közalapítvány fellebbez-e a döntés ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!