2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Elhunyt Szabad György

2015. július 3., péntek 16:55, frissítve: szombat 08:07

Elhunyt Szabad György, Széchenyi-díjas akadémikus, az első szabadon választott parlament elnöke. Emlékére közös nyilatkozatot adott ki a Köztársasági Elnöki Hivatal a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a miniszterelnök nevében. Ebben azt írták, hogy a családtagok mögé sorakozva hajtanak fejet Szabad György emléke előtt.

„Amikor a végeredmény már láthatóvá vált, akkor az első utam Szabad Györgyhöz, az első szabadon választott parlament elnökéhez vezetett” – a tavalyi választási győzelem éjszakáján mondta ezt a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Szabad Györgynek is köszönhető, hogy egy szabad országban volt a választás.

A parlament első elnöke 1924-ben Aradon született. Zsidó származása miatt csak 1945-ben kezdhette meg egyetemi tanulmányait. 1945 és 1946 között a Független Kisgazdapárt tagja volt. 1956-ban az ELTE Bölcsészettudományi Kar Forradalmi Bizottságában tevékenykedett, emiatt később zaklatásokban volt része. A politikába 1987-ben kapcsolódott be újra, felszólalt a Lakiteleki találkozón is. Az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásain Antall Józseffel együtt az MDF színeiben vett részt.

1990. május másodikától ideiglenes, de valóságos elnöke voltam az újraválasztott, mégpedig szabadon választott parlamentnek.

1990-ben az új Országgyűlés Göncz Árpádot választotta elnökévé, ő azonban ideiglenes köztársasági elnök is lett, ezért a parlamenti elnöki tisztségét első alelnöke, Szabad György látta el. Göncz Árpád köztársasági elnökké való megválasztása után pedig ténylegesen is Szabad György lett az Országgyűlés elnöke.

Nem azért kerültünk ki két nagy diktatúra karmaiból, óriási áldozatokkal, hogy most nekünk cédulán parancsolgassanak, hogy mit hova írjunk.

Szabad György 1990 és 1996 között a Magyar Demokrata Fórum, majd 1998-ig a Magyar Demokrata Néppárt színeiben volt országgyűlési képviselő. Ezután aktív politikai szerepet már nem vállalt, de többször részt vett a Fidesz rendezvényein.

Történészi életműve elismeréseként 2006-ban Széchenyi-díjat kapott, az átadási ünnepségen nem fogott kezet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A parlamenti pártok közleményben fejezték ki részvétüket az egykori házelnök halála miatt. Áder János, Kövér László és Orbán Viktor közös nyilatkozatban búcsúzott Szabad Györgytől. Ebben azt írták: „Magyarország polgárai, akik hazájuk sorsára sajátjukként tekintenek, megrendülten fogadják a hírt: Szabad György professzor úr, a nemzeti gondolat és az új magyar demokrácia egyik vezéralakja, a magyar Országgyűlés korábbi elnöke a mai napon eltávozott közülünk.”

Szabad Györgyöt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. Szabad György 91 éves volt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!