2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Egyre közelebb a felcsúti kisvasút meghosszabbítása

2017. január 12., csütörtök 21:20

A pénz mellett rövidesen a jogszabályi környezet is adott lehet a felcsúti kisvasút meghosszabbításához. A kormány tavaly év végén különített el éppen annyi pénzt keskeny nyomtávú vasutak fejlesztésére, amennyiből a vonalat Etyekig meg lehetne hosszabbítani. A tavaszi törvényalkotási tervek között pedig szerepel a kisvasutakat érintő szabályozás könnyítése is, amivel gyorsabban és olcsóbban lehetne építeni és üzemeltetni a keskeny nyomtávú vasutakat.

„A síneket le kell rakni, az országot meg építeni kell” – így indította útjára tavaly áprilisban a felcsúti kisvasutat Orbán Viktor.

Egy 5,7 kilométeres szakasz az alcsútdobozi arborétumot köti össze a felcsúti stadionnal. A Vál-völgyi Kisvasutat Bicskéig, majd onnan Etyekig hosszabbítanák meg. A költségeket 9 milliárd forintra becsülik. A kormány tavaly decemberben valamivel többet, tíz milliárd forintot különített el kisvasút fejlesztésére.

„Mi azt reméljük egyébként, hogy ez a 10 milliárd forint nem elsősorban vagy nem feltétlenül a Váli-völgyi Kisvasút fejlesztését fogja, vagy csak az ő fejlesztésüket fogja szolgálni” – hangsúlyozta a Kisvasutak Baráti Köre Egyesületének vezetőségi tagja, Bodrögközi Gábor.

A kormány tavaszi törvényalkotási programjában szerepel a vasúti törvény módosítása, a kabinet egyszerűsítené a kisvasutakra vonatkozó szabályokat.

„Van esély, hogy épül tovább. Igen.” – Ezt felelte Lázár János a Hír TV-nek arra a kérdésére, hogy a felcsúti kisvasút meghosszabbítása miatt módosítanak-e törvényt.

A turizmusért felelős kormánybiztostól pedig azt kérdeztük, hogy készült-e ágazati hatástanulmány a kisvasútfejlesztésekről.

„Nem tudok ilyen tanulmányról, de ezzel a kérdéssel a Magyar Turisztikai Ügynökség foglalkozik” – mondta a turisztikai fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A kisvasutakra többnyire ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint a nagyvasutakra, ezért a szabályok lazításával a Kisvasutak Baráti Köre egyetért.

„Például a személyzet képzésére vonatkozóan jelenleg most olyan »rezsim« – idézőjelben – van életben, hogy szinte lehetetlen a kisvasutakon személyzetet képeztetni, illetve nagyon drágán lehet csak. Egy kisvasúti mozdonyvezető képzése ma 1 millió forint körülbelül” – mutatott rá Bodrogközi Gábor.

A közlekedésért felelős Fejlesztési Minisztériumtól nem kaptunk arra választ, hogy a kisvasutakra szánt 10 milliárd forint a felcsúti kisvasút meghosszabbítását szolgálja-e.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!