2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Drámai a gyermekszegénység Magyarországon

Hír TV

2017. november 22., szerda 22:15, frissítve: csütörtök 08:34

Az Eurostat szerint a 18 év alattiak harmada él mély szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben.

Az uniós statisztikai hivatal adatai alapján az is kiderül, hogy a magyar emberek majdnem kétharmada nem tudja melegen tartani a lakását, nincs mosógépe, és nem képes a váratlan kiadásait kifizetni. 

Az uniós statisztika alapján csak Görögországban, Bulgáriában és Romániában rosszabb a helyzet.

A szociológus szerint az eredménytelenség oka részben, hogy évek óta nem növekedtek a segélyek és az ellátások, változatlan a 28 ezer forintos minimumnyugdíj, és a segélyprogramok sem hatékonyak.

„Minden, ami emelkedett, az a közép- és a felső osztályé. Sok szakember hiányzik, mert nincsenek kiképezve, a demokratikus feltételek nem megfelelők. A projektek háromévesek, nincs a fenntarthatóság biztosítva: három évig kapnak a gyerekek korai fejlesztést, mentorokat, tanodát, sok mindent, és ha vége a három évnek, mindez összeomlik” – fogalmazott Ferge Zsuzsa.

A mély szegénység főleg az északkeleti megyéket sújtja.

„Azoknak a családoknak az életében, amelyek helyhez kötötten, többnyire kis falvakban, szegregált környezetben élnek, semmilyen változást nem látunk. Akik ezekben a térségekben maradnak, fokozatosan elszegényednek, lejjebb csúsznak. Mi a gyerekek szempontjából nem érzékeljük a változásokat, amelyekről a kormányzati kommunikációban gyakran hallani” – mondta L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

Az adatok ellenére az emberi erőforrások minisztere szerint az Európai Unióban Magyarországon csökkent leginkább a szegények száma.

„Amikor azok száma csökken, akik legalul vannak – és ezek konkrét, világos, európai uniós felmérésekből levonható számok –, akkor akik ott maradnak, azoknál a reménytelenség valószínűleg növekszik. Ez összefügg a szakképzés helyzetével és állapotával, érdemes róla beszélni” – fogalmazott a miniszter.

Az MSZP elismerte, hogy a szegénység kérdését a baloldalnak sem sikerült orvosolnia a kormányzása alatt, de azt állítja, így is többet tett érte, mint a Fidesz.

„2010-ig a jobb- és a baloldali kormányok arra törekedtek, hogy a gazdag és a szegény családok között a különbség csökkenjen. És bár lehet, hogy nem tudtuk megoldani, de nagymértékben csökkentettük. Ma ezek a számok növekednek. A Fidesz lényegében lemondott hárommillió emberről” – mondta Kunhalmi Ágnes.

Az LMP a többi között az alapvető táplálékhoz való hozzájutást sürgetné.

„Én voltam olyan falvakban, ahol a dinnyétől 20 méterre él a gyermek, végignézi azt, hogy az egészet elviszik és eladják, és neki nem jut belőle, mert pénzre van szükség, ő meg ott marad vitaminhiányosan” – jelentette ki Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Az Eurostat mérése alapján Finnországban és Dániában a legkisebb a gyermekszegénység problémája, őket követi a szomszédos Szlovénia és Csehország.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!