2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Magyarország elleni állásfoglalást fogadott el az EP

,

2017. május 17., szerda 13:01, frissítve: szerda 16:03

Megszavazta az Európai Parlament a Magyarországot elítélő határozat durvább változatát, a hetedik cikkely alkalmazásának előkészítését célzó állásfoglalást.

A szóban forgó állásfoglalást a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, a Zöldek – Európai Szabad Szövetség, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért és az Európai Egyesült Baloldal – Északi Zöld Baloldal közösen jegyzi, tudósított Brüsszelből a Hír TV munkatársa, hozzátéve: többen támogatták az indítványt, mint ahányan ezekben a frakciókban összesen ülnek.

Az indítványt 751 képviselő közül 393 támogatta. Ennek értelmében az állampolgári jogi szakbizottságnak meg kell kezdenie egy olyan anyag előterjesztését Magyarországról, amelyről az EP szavazhat. Az itt keletkező dokumentumot kell majd elküldeni az Európai Tanácsnak – ahol a későbbiekben vitát kell lefolytatni az uniós alapértékek megsértése miatt Magyarországgal kapcsolatban.

Ilyen súlyos büntetést még egy tagállam sem kapott. Ha az eljárás végigmegy, a magyar kormány elveszti szavazati jogát az unió legerősebb intézményében, a minisztereket és miniszterelnököket tömörítő szervezetben, az Európai Tanácsban.

„A képviselők azt mondták, hogy a demokrácia és a jogállamiság olyan súlyosan romlott Magyarországon, és annyi kifogásolható jogszabályt hozott a magyar parlament, hogy muszáj fellépni” – számolt be brüsszeli tudósítónk, hozzátéve: az Európai Tanácsban most elkezdődik a vita. Majd négyötödös többséggel kell a testületben dönteni arról, hogy az eljárást hogyan folytatják, illetve fejezik be. Egyébként a végső döntés egyhangú döntést igényel, valamint az Európai Parlamentnek is hozzá kell járulnia; tehát addig nem lehet például szavazati jogot felfüggeszteni, amíg valamennyi tagállam ehhez hozzá nem járul.

Lattmann: nem tudni, mi fog történni

A hetes cikkely szerinti eljárás három döntést jelent az Európai Tanácsban: ami ma történt az EP-ben, az egy formális megindítása a folyamatnak, az első szakasz legelső lépése – ismertette a Hír TV-nek Lattmann Tamás. A nemzetközi jogász szerint a következő lépés az lesz, hogy a tagállami képviselőknek a tanácsban négyötödös többséggel olyan döntést kell hozniuk, hogy fennáll-e a veszélye az alapvető jogok és értékek megsértésének. Ha ennek kapcsán születik egy döntés, a második lépés egy egyhangú döntés lesz.

A folyamat vége, illetve egy esetleges szankció is eléggé bizonytalan – tette hozzá a szakértő, aki azt is elmondta, még nem tudni, hogy pontosan mi fog következni, hiszen ilyen eljárás még nem volt az EU-ban. Ugyanakkor Lattmann szerint az egyeztetések mindenképp meg fognak indulni, hiszen a kormánynak ebben a helyzetben az lehet a célja, hogy már a négyötödös többség se legyen meg a tanácsban. A nemzetközi jogász azt is leszögezte: a mai döntés már önmagában is egy erős politikai üzenetet hordoz magában.

Fidesz: A kormányt támadja az EP

A Fidesz a kormány bevándorláspolitikája elleni támadásnak tartja az Európai Parlament határozatát. Hidvéghi Balázs azt mondta, a jelentéssel Magyarországra próbálják erőltetni az illegális bevándorlást, de a kormány ellenáll.

„Úgy tűnik, hogy néhány évvel ezelőtti Tavares-jelentés után, most itt van annak újabb kiadása, a Soros-jelentés. Ebben a jelentésben hetet-havat összehordanak Magyarországról, a melegek jogaitól kezdve a demokrácián és a Soros-szervezeteken át sok mindenről szó van. De valójában látni kell, hogy az igazi lényege a jelentésnek, az egy újabb frontális támadás a magyar bevándorláspolitika ellen, vagyis növekszik a nyomás a magyar kormányon, a kötelező betelepítési kvótákkal kapcsolatban. A baloldali frakciók által beterjesztett, Magyarországot elítélő határozat célja az illegális bevándorlás Magyarországra erőltetése” – reagált a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója.

Elfogytak a szövetségesek?

A miniszterelnöknek már nincs szövetségese az unióban, saját pártcsaládja, az Európai Néppárt is elfordult Orbán Viktortól Gréczy Zsolt szerint. A DK szóvivője azt mondta: Brüsszelben példa nélküli, hogy ennyire éles hangú kritikát fogalmaztak volna meg uniós tagállammal szemben.

„Nem Magyarországgal szemben szavaztak meg, hanem az Orbán-kormánnyal szemben. Ami ma történt, az Magyarország érdeke. Gulyás Gergelynek pedig el kell számolnia majd előbb-utóbb a magyarok előtt, hogy miért fordult el a kormánya Magyarországtól, miért tették tönkre ezt az országot, és Gulyás Gergely is jobb, ha felkészül arra, hogy a bíróság előtt kell számot vetnie mindazzal, amit ezzel az országgal műveltek” – nyilatkozta a szóvivő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!