2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Charles Gáti: A kritika nem Soros György-féle összeesküvés

2017. március 29., szerda 06:00, frissítve: szerda 08:42

Neves külföldi és magyarországi véleményformálók nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz és kormányához a civileket érő támadások és vegzálások miatt. Az aláírók közt ott van Charles Gáti is Egyesült Államokban élő politológus is. Gáti Washingtonból nyilatkozott a Hír TV Egyenesen Kálmán Olgával című műsorának a levélről és várható hatásairól.

„Úgy látom, hogy az utóbbi években azonnali hatásuk ezeknek a fellépéseknek nincs. A reakció a kormány részéről elutasítás, de utána azért meggondolják magukat, és esetleg egy kis változás történhet” – kezdte Gáti.

Utalva a korábbi eljárásokra, azt mondta, „be lehet törni ezekbe az épületekbe, el lehet vinni számítógépeket, meg lehet fenyegetni a vezetőket azzal, hogy bajuk lesz, vagy pedig egyszerűen meg lehet velük beszélni azt, hogy meddig lehet elmenni.”

„Sajnos ma már a magyarországi tekintélyelvű kormány nem folytatja a nyugati stílű demokráciát. Itt most már arról van szó, hogy milyen alkut lehet megkötni a civil társadalommal” – jelentette ki Gáti a Hír TV-ben.

Az Orbán Viktornak és a kormánynak címzett levélről, amelyet ő is aláírt, így szólt: „Ez a levél nem valamiféle liberális csoporttól vagy liberális kutatóktól származik, hanem szinte kizárólag konzervatív, republikánus kutatók írták alá, akik ilyen vagy olyan részekben esetleg támogatják is a magyar kormányt. Én például gazdasági kérdésekben kifejezetten konzervatívnak hívom saját magamat. Úgyhogy figyelembe kell venni, hogy a kritika vagy az úgynevezett beavatkozás, az nem liberális, Soros György-féle összeesküvés, hanem az amerikai társadalomnak és a szakértőknek egy komoly csoportjától ered” – mondta a politológus.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy miért talál befogadásra az, hogy folyton ellenségképet épít fel és tár a társadalom elé az Orbán-kormány, Gáti egy pszichológiai válasszal felelt: „Kevesen vannak azok, akik elfogadják a kudarc létét, hogy ők maguk felelősek azért, ami történt. Valaki másra kell nekik hárítani.

Kell egy mumus, most Soros az, egy időben Hillary Clinton volt, sőt én is néha megjelentem itt-ott.”

Egy korábbi kijelentésére is reagált, miszerint az Orbán-kormányt nem választáson kell megdönteni. „Ezt a mondatot teljesen félremagyarázták akkor is, azóta is. Most már lassan elfelejtik, de ha újra megemlítik, az engem egyáltalán nem zavar.”

A teljes beszélgetés:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!