2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Híradó 18:30

Budai: Gyurcsánynak tisztáznia kell magát

2017. május 15., hétfő 14:12, frissítve: hétfő 19:24

A Fidesz politikusai a szocialistákat, illetve Gyurcsány Ferencet vették össztűz alá. Az ügyet Lázár János kancelláriaminiszter vette elő. A folytatást a Fidesz a volt elszámoltatási biztosra bízta, aki hosszú idő után törte meg a hallgatást, és szállt be a pártpolitikai adok-kapokba.

A Welt 2000 Kft. zsíros üzletéről évekkel ezelőtt cikkezett már a sajtó, az ügyet a Miniszterelnökség vezetője melegítette fel. Az informatikai cég fejlesztette azt a programot, amelyet az uniós pályázatok nyilvántartásához és ellenőrzéséhez használtak. A szoftvert az állam megvette, de a forráskód a kft. védett szellemi terméke maradt, így a program frissítésével újra és újra megbízták a céget. Az Európai Unió a megbízásokat jogsértőnek találta, Brüsszel 18 milliárd forint támogatást követel vissza Magyarországtól – mondta Lázár János a múlt héten.

„Az Európai Bizottság véleménye szerint törvénytelenül választotta ki ezt a magáncéget 2003 és 2009 között a kormány, ezek a döntések az Altus-csoport mai vezetői és tulajdonosai által hozattak meg az Európai Bizottság vizsgálata szerint. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakterülettel foglalkozó egyik vezetője akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége, Dobrev Klára volt, akinek munkatársai ma is az Altusnál dolgoznak” – mondta korábban Lázár János.

A volt elszámoltatási biztos továbbment Lázár Jánosnál. Budai Gyula hosszú idő elteltével lépett a nyilvánosság elé. A sajtótájékoztatót a Fidesz nevében tartotta, A Gyurcsány család korrupciós ügye címmel.

– Ez gyanú, vagy van esetleg valamilyen konkrét bizonyíték, hogy ezzel anyagilag akár Gyurcsány Ferenc, akár Dobrev Klára, akár Heil Péter jól járt?
– Hát a konkrét bizonyíték maga a vizsgálati jelentés, úgy gondolom. Egy ilyen vizsgálati jelentés alapján nagyon sokfajta jogi konzekvenciát le lehet vonni. Le lehet vonni polgári jogi konzekvenciát, büntetőjogi konzekvenciát. Úgy gondolom, hogy azt, hogy ez az ügy milyen irányba megy el, a további vizsgálat eredménye kell hogy meghatározza.

A Budai Gyula által említett Heil Péter is elnökhelyettes volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél a szocialista kormányok idején. Ma vezető tanácsadóként dolgozik a Gyurcsány család cégénél, az Altus Zrt.-nél.

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint az ügy felmelegítése egyszerű kampányfogás. „Ez nagyjából az ötvenkettedik próbálkozás Gyurcsány Ferenc lejáratására, és ez is el fog bukni, mint az összes többi. Az említett ügyben tudomásunk szerint legalább kilenc független vizsgálat volt, de egyébként azt javasoljuk mindenkinek, hogy forduljon az akkori döntéshozókhoz és az akkori érintettekhez. Ez sem a DK-t, sem Gyurcsány Ferencet, sem Dobrev Klárát nem érinti” – szögezte le Vadai Ágnes.

A volt miniszterelnök felesége visszautasította a kormánypárti politikusok állításait. „Egy nagy közbeszerzési eljárás volt, és később pedig, 2004 februárjában éppen hogy a források szűkössége, illetve a technikai megoldás különlegessége miatt volt meghívásos pályázat. Még azt is hozzá kell tennem, hogy az a Welt 2000 Kft., amely végül a megbízást elnyerte, ugyanaz a Welt 2000 Kft., amely a Széchenyi-tervet és a Széchenyi-tervhez tartozó pályázati programot kidolgozta, még az Orbán-kormány idején. Egyebek között azért is, mert ők voltak az egyetlenek, akiknek ilyen tudásuk akkor volt; ma már természetesen nagyon sok informatikai cég rendelkezik ezzel a tudással” – nyilatkozta Dobrev Klára.

Lázár János az ügyészséghez fordult, Dobrev Klára pedig a miniszter, illetve Budai Gyula ellen tesz jogi lépéseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!