2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Brutális határvédelem: rágalom vagy valóság?

2016. július 14., csütörtök 19:25, frissítve: péntek 15:37

A Miniszterelnökség vezetője rágalmazást emleget, a belügyminiszter nem tud szabálysértésekről, az államtitkára viszont értesült panaszokról. Mindhárman az egyik nemzetközi jogvédő szervezet jelentéséről mondtak véleményt. A Human Rights Watch-nak határsértők azt állították, hogy magyar egyenruhások bántalmazták őket, miután illegálisan átlépték a kerítést a magyar–szerb határon.

„Amikor Magyarországra mentünk, a rendőrök megtámadtak, három kutyát küldtek, a rendőrség pedig sokkolóval támadt ránk, és gázspray-vel is lefújtak”

A magyarországi fogadtatásról mesélt egy afgán határsértő Látótér című riportműsorunknak. Két társával együtt kapták el a magyar rendőrök, miután átvágták a kerítést a magyar–szerb határon. Hasonló bánásmódról számoltak be más migránsok a Human Rights Watch magyar származású kutatójának, aki több mint egy hónapot töltött a déli határszakaszon. Állítása szerint megrázó fényképek vannak a birtokukban, de azokat nem publikálják, mert annyira brutálisak.

Önálló határőrséget akarnak
A Jobbik és az LMP is az önálló határőrség felállítását sürgeti. Bővebben>>

„Elég sok embert láttunk, akiket nemrég toloncoltak vissza, olyan sérüléseket mutattak, amelyeket valaki gumibottal ejtett rajtuk. Zúzódások voltak a karjukon, a lábukon, a hátukon, a vállukon. Sok vágást láttunk rajtuk, amelyet a drótkerítés ejtett. Rögzítettük egy férfi esetét is, aki egy nagyobb csoporttal érkezett, ez egy különösen brutális eset volt. Fejbe verték, volt egy nagyon ronda vérző hege a jobb szeme fölött. Ez 16 nappal azelőtt történt, hogy interjút készítettünk vele. Nyilvánvalóan rajta voltak ennek a jelei” – mondta el Lydia Gall.

A Human Rights Watch jelentése megalapozott – mondta az Orvosok Határok Nélkül misszióvezetője. A segélyszervezet a magyar–szerb határon dolgozik, munkatársai rendszeresen látnak el olyan sérülteket, akiket állítólag Magyarországon bántalmaztak.

„Az Orvosok Határok Nélkül munkatársai közvetlenül nem voltak szemtanúi olyan erőszaknak, amiről a jelentés szól, ezért azt se megerősíteni, se cáfolni nem tudjuk. Ugyanakkor sok esetben olyan sérüléseket kell ellátnunk, amik megfelelnek az erőszakos fellépés vádjának, legyen szó verésről, könnygázról vagy kutyaharapásokról” – fejtette ki Simon Burroughs, a szervezet balkáni misszióvezetője.

Az állítólagos túlkapások kivizsgálását egy másik jogvédő szervezet, a Helsinki Bizottság már júniusban kérte. Az Országos Rendőr-főkapitányság annyit válaszolt, hogy nem tapasztalt jogsértést.

„Viszonylag gyorsan érkezett meg a válasz, és nem derült ki belőle az, hogy az ORFK lényegében egy érdemi vizsgálatot folytatott volna. Most a Human Rights Watch megfogalmazott nagyon súlyos állításokra és kritikákra is úgy tűnik, hogy igazi, érdemi vizsgálat nélkül, mondhatni csípőből reagálnak. Nem lehet tudni, hogy pontosan kik követik el ezeket a bántalmazásokat, de számunkra teljesen meggyőző ez a sok és viszonylag egybehangzó információ erről” – mondta el Pardavi Márta a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A Belügyminisztériumban tudnak panaszokról, de a tárca államtitkára a jogvédők állításait megalapozatlannak minősítette. „17 790 illegális bevándorlóval szemben történt intézkedés és négy esetben nyolc illegális migráns tett panaszt bántalmazás gyanújával. Szeretném elmondani, hogy a parancsnoki vizsgálat egyetlen esetben sem találta ezeket megalapozottnak, ezek megalapozatlanok voltak, és a panaszokat az elfogultság kizárása érdekében továbbították az illetékes nyomozó ügyészséghez” – nyilatkozta Kontrát Károly.

Megvédte a határt védelmező rendőröket és katonákat a Miniszterelnökség vezetője is. „Az szemenszedett hazugság, és rágalom, hogy bárkit is a rendőrök megvertek volna azok közül, akiket a 8 kilométeres zónában föltartoztattak volna, a határon megállítottak volna vagy akár a nyolc kilométeres zónán túl befogadási központba irányítottak volna” – szögezte le Lázár János.

A hónap eleje óta a magyar egyenruhások mélységi ellenőrzést végeznek a kerítés nyolc kilométeres körzetében. Azokat a határsértőket, akiket elfognak, visszaviszik a határra és hivatalosan beléptetik őket. Magyarország azonban korlátozott számban fogad menekülteket, a tranzitzónákba naponta 15-en léphetnek be, hogy beadják kérelmüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!