2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Börtönbe megy Geréb Ágnes

Hír TV

2018. január 9., kedd 12:59, frissítve: kedd 15:16

A nőgyógyász bábát két otthonszülési ügyben két év fogházra ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla, tíz évre pedig eltiltotta hivatásától.

Geréb Ágnest 2012-ben két év letöltendő fogházra ítélték, a bíróság szerint az otthonszüléseket vezető nőgyógyász bába megszegte a szakmai szabályokat. Az egyik esetben az ikerpár egyik tagja 12 percig nem kapott elég oxigént. A másik esetben a bába gerincsérülést okozott a babának, aki elakadt szülés közben. Mindkét csecsemő meghalt.

A perújítás rendkívüli jogorvoslati lehetőség, Geréb Ágnes és az ügyvédje kezdeményezte.

A perújítási indítványt nem csupán az ítélet egyes tényállási pontja tekintetében, hanem a kettes tényállási pont tekintetében is elutasította, ennek az eredménye az, hogy az alapügyben másodfokon hozott határozta, jogerős határozat, az, ami érvényes – mondta a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnöke, Lassó Gábor.

Így a Fővárosi Ítélőtáblán jogerőssé vált az eredetileg kiszabott kétéves szabadságvesztés és a foglalkozástól való tízéves eltiltás is.

Azt lett volna ma helyes, hogy ha az indulatból született alapítéleteket a Fővárosi ítélőtábla megváltoztatja és kimondja azt, hogy védencem nem követte el azokat a súlyos foglalkozási szabályszegéseket, amit anno az elfogult orvosszakértői vélemények alapján a terhére róttak – mondta Kreisz Gyula ügyvéd.

Geréb Ágnes is ingerülten bírálta az ítéletet a Riasztás stábjának.

Egész szakmai életutamban azon dolgoztam, hogy a magyar nők minél biztonságosabb, minél emberibb, minél méltóbb körülmények között szüljenek, és ezt most újra, a magyar bíróság más szempontból tekintette, a hálapénzen alapuló orvos, szülész-nőgyógyászok szakirodalmi háttér és egyéb nélküli szakvéleményét tekintette, a mi bizonyítékainkkal szemben – mondta Geréb Ágnes.

A perújítási eljárás lezárult, az ügyben további jogorvoslatra nincs lehetőség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!