2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története 03:00

„Baráti köröknek, áron alul adják a földeket”

2016. március 29., kedd 17:19, frissítve: kedd 19:18

Csaknem félmilliárd forintért árverezték el a Cegléd környéki földeket. Egyetlen vevőjelölt volt, így kikiáltási áron keltek el a területek. Ellenzéki politikusok azt gyanítják, már a kiírás előtt meglehetett a vevő. Az 543 hektárnyi rét, legelő és szántó ugyanis feleannyiért talált gazdára, mint tavaly a környékbeli földterületek. Egy ügyvédnő licitált a területekre, de arról hallgatott, hogy kinek a megbízásából.

Már a tavaszi munkát végzi a traktor a 182 hektáros területen Cegléd mellett, amelyre a Simicska Lajos üzletember érdekeltségébe tartozó Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt.-nek 2051-ig bérleti szerződése van.

Egyetlen érdeklődő akadt a területre, ő licitált további három, Cegléd melletti területre is. Az összesen 543 hektárnyi szántó, legelő és rét valamivel több mint 471 millió forintért kelt el. A vevő kiléte ismeretlen.

„– Nem fogok nyilatkozni.
– De azt, hogy kit képvisel? Saját magát vagy valakit?
– Ügyvédként vagyok jelen, nem fogok nyilatkozni!
– Honnan lesz félmilliárd forintjuk?
– Nem nyilatkozom! Viszontlátásra!”

Az árverésen az vehet részt, aki 30 ezer forintos regisztrációs díjat, valamint a kikiáltási ár 10 százalékát befizeti. Ebben az esetben a titokzatos nő több mint 47 millió forintot tett le. A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára mégis azt állítja, hogy a családi gazdaságokat akarják földhöz juttatni.

„Úgy alakítottuk ki az árakat, hogy figyelembe vettük a piacon, azon a környéken – járási szintre lebontva – az adott földterületeknek az átlagárát, és ebből számítottuk az egyes földterületek értékét. De itt abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hamarosan választ fogunk találni a piaci értékekre, hiszen egy árversenyről van szó, egy nyilvános árverésről, licitről. A kikiáltási ár tájékoztató pont, de az esetek többségében itt elég komoly licitálásra szokott sor kerülni” – vélekedett Bitay Márton, az FVM államtitkára.

Ám ahogy számos korábbi árverésnél, versenytárs ezúttal sem volt. A négy terület ráadásul hektáronként átlagosan 800 ezer forintért ment el – feleannyiért, mint a Cifrakert által használt, tavaly eladott terület. Annak ára ugyanis 1,8-2 millió forint volt hektáronként. Az LMP-s Sallai R. Benedek szerint a kormány a hozzá közeli baráti vállalkozásokat akarja helyzetbe hozni.

„Nyilvánvalóan a főváros környéki ingatlanok, tehát egy érdi árverés vagy egy Fejér megyei árverés, ahol nagyon-nagyon sok a politikához közel álló személy, ott inkább az a jellemző, hogy elkelnek az ingatlanok, és inkább az a jellemző, hogy ár alatt. Hiszen hiába mondja azt a kormányzat, hogy ez nyilvános licit, és bárki odamehetne, valójában ennek a reális esélye sokkal, de sokkal alacsonyabb, hiszen a valódi életvitelszerűen gazdálkodók, akik ebből élnek, és nem pedig jövedelemkiegészítésként vesznek földet, azoknak nincs meg a lehetőségük, hogy ennyi liciten részt vegyenek. És főként nincs meg a lehetőségük, hogy 2-300 milliós termőföldvásárlásokat bonyolítsanak” – jelentette ki Sallai R. Benedek.

A szocialisták korábbi szakállamtitkára is azt valószínűsíti a kiírás alapján, hogy már a licit előtt megvolt a leendő vásárló a ceglédi földekre. Gőgös Zoltán szerint elképzelhető, hogy a fejlesztés előtt álló területekre vetettek bennfentesek szemet. „Nem lehet tudni, milyen bennfentes információkkal rendelkeznek szereplők, akik most ezekre a területekre rámentek, és kihasználva ezeket, megpróbálják megvenni. Most ráadásul le is áraztatják, hogy még nagyobb haszon legyen rajta. Elég érdekes fejlemény ez, erre nagyon oda kell figyelni, mert ebből lehet igazán kaszálni” – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Az ellenzéki Sallai R. Benedek egyébként a túlzottan szélsőséges földárak miatt hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tett. Szerinte ugyanis a Nemzeti Földalapkezelő szándékosan torzítja a piacot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!