2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

Banki elszámolások: a kormányzat egyelőre nem ellenőriz

,

2015. május 5., kedd 21:16, frissítve: szerda 08:53

Nem lép a kormány a tömeges panaszok hírére, hanem megvárja a banki elszámolás végét. A nemzetgazdasági miniszter fenntartja, hogy a hitel a többségnek csökkent. Az elégedetlenkedő adósok csütörtökre tüntetést hirdettek a fővárosba.

A tatai Balogh család másfél millió forint devizahitelt vett fel autóvásárlásra hét éve. A kölcsön kétszeresét fizették eddig vissza, és még három évig jönnek a csekkek. A banki értesítő szerint 419 ezer forintot számoltak fel nekik törvénytelenül az egyoldalú kamatemelésekkel és az árfolyamréssel. De a tőketartozásból csak 205 ezer forintot vontak le, a maradékot árfolyam-különbözet címen elosztották a következő évekre.

„Mindenféleképpen végigviszem, mert ez elvi kérdés – ilyeneket nem lehet csinálni, hogy ellopunk valamit, és akkor a végén még abból a pénzből, amit elloptak, még abból is lopnak – ez egyszerűen elképzelhetetlen, ez nem a fair bank irányába megy” – nyilatkozta a Hír TV-nek Balogh Zoltán.

A forintosítással összefüggésben a Nemzeti Bank közel 150 esetben tett figyelmeztetést. A felügyeleti szóvivő nem javasol azonnali pereskedést. Azt tanácsolja az adósoknak, hogy harminc napon belül forduljanak a hitelt folyósító pénzintézethez.

„A hitelintézet ezt követően 60 napon belül részletes írásos választ küld az ügyfélnek, s abban az esetben, ha továbbra is problémát lát az ügyfél, ebben az esetben a Pénzügyi Békéltető Testülethez érdemes fordulni, hiszen a jogszabály előírása alapján ez az elsődleges jogorvoslati fórum” – mondta el Binder István.

A kormányzat egyelőre nem ellenőriz, a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: megvárják az elszámolás végét. Hozzátette: nagyon sokféle hitelszerződés van, és így komoly eltérések lehetnek a kalkulációkban.

„Nyilván van olyan is, amikor a törlesztőrészletek nem olyan arányban változtak, ahogy arra a hitelfelvevő számított, átlagot tudunk mondani a különböző adatok alapján, továbbra is fönt kell tartanom, hogy egy 10 és 40 százalék közötti könnyítés lehetséges a hiteleknél, az elszámolás végén lesz adatunk arról, hogy mi is történt, mi is változott meg” – fejtette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A közösségi oldalakon szervezkedő devizahitelesek május 7-ére tüntetést hirdettek a banki elszámolások miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!