2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Azonnal leállíthatóak a kilövések Budapesten

,

2015. augusztus 20., csütörtök 07:00, frissítve: csütörtök 09:00

Idén új helyszínekről is lőnek fel rakétákat az augusztus huszadikai ünnepségen. Összesen több mint tízezer eszközt használnak fel a látványhoz. Bár nem várható vihar csütörtökön, a tűzijátékot nem befolyásolná az eső, és váratlan időjárási helyzet esetén azonnal leállítható a műsor.

Folyamatosan telepítik az augusztus 20-ai tűzijátékhoz a pirotechnikai eszközöket a Lánchídon. Napok óta dolgoznak a szakemberek, ez az utolsó helyszín, ahol még folynak az előkészületek. A dunai hidak mellett a Gellért-hegyen két helyről, illetve idén először uszályok helyett katonai pontonokról lövik fel a rakétákat. A tűzijáték alatt hazai előadók dalai szólalnak meg. A teljes műsor 25 percig fog tartani.

„Nagyon koncentráltunk arra, hogy legyenek olyan részek a tűzijátékban, amelyek kifejezetten a piros-fehér-zöld effekteket használják, ez mindenképpen magyar specialitás. És, ugye, elmondhatom azt is, hogy Szent István államalapításának ünnepén nagyon sok aranyszínt fogunk használni” – mondta Leskovics Éva pirotechnikai szakértő.

Jelentős forgalomkorlátozások is lesznek augusztus 20-án Budapesten. Már hajnalban lezárják a Lánchidat, az alagutat és a környező utcákat, délután 4-től pedig a Szabadság hidat és a pesti, valamint a budai alsó rakpart egy-egy szakaszát, este 6 órától pedig az Erzsébet hidat. Az augusztus 20-ai programok miatt nap közben további forgalomkorlátozások is várhatók, így érdemes lesz autóval egész nap elkerülni a belvárost. Korlátozzák a dunai hajóforgalmat is. A tűzijáték idején semmilyen vízi jármű nem fog közlekedni a Szabadság híd és a Lánchíd között. A BKK arra kéri a tűzijátékra érkezőket, hogy lehetőleg tömegközlekedéssel vagy gyalogosan érkezzenek.

Bár az előrejelzések szerint nem kell sem esőtől, sem vihartól tartani, a szervezők egy gombnyomással azonnal le tudják állítani a tűzijátékot, ha szükséges.

Száz tűzoltót rendeltek ki a tűzijátékhoz

Száz tűzoltót rendeltek ki a csütörtöki tűzijátékhoz – közölte a katasztrófavédelem. Az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolítása érdekében a Honvédelmi Minisztérium operatív törzset működtet, amely az Országos Meteorológiai Szolgálattal együttműködve folyamatosan figyeli és értékeli az időjárás alakulását. A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, figyelje az érvényben lévő riasztásokat, ugyanakkor tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!