2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Azok tudnak jól működni, akik több lábon állnak

2015. május 25., hétfő 10:24, frissítve: hétfő 10:43

Nehéz helyzetben vannak a hazai autistákat ellátó intézmények. A szervezetek kapnak ugyan állami támogatást, de ez legtöbbször csak a dolgozók és a lakók képzésére elég, a működésre és az autisták foglalkoztatására sokszor nem jut a pénzből. Az országban a becslések szerint körülbelül 100 ezren élnek valamilyen szintű autizmussal. Munkát nehezen kapnak, ezért nagy segítséget jelent annak a miskolci mosodának a megnyitása, amit vasárnap adtak át a borsodi megyeszékhelyen.

A 72 millió forint értékű beruházást egy uniós pályázatból finanszírozták. A mosodában 16 autizmussal élő és 4 megváltozott munkaképességű fiatal dolgozhat. Az intézmény vezetője szerint ez nemcsak a fizetés, hanem az itt élők önbecsülése miatt is fontos. Nem minden alapítvány ilyen szerencsés, van, ahol nemhogy fejlesztésre, hanem működésre is alig jut pénz.

„Az állami finanszírozási rendszer nem mindig elegendő. Pont most került a hírekbe, hogy két alapítvány a csőd szélén áll. Azt gondolom, azok az alapítványok tudnak jól működni, akik vállalkoznak, több lábon állnak, akik mindenféle normatívát és pályázatokat figyelnek és írnak is” – mondja Szalkainé Haraszti Krisztina, a Miskolci Autista Alapítvány intézményvezetője.

A miskolci mosodában az autista fiatalok napi négy órát dolgoznak majd minimálbérért. A tervek szerint később egy helyi idősek otthonának vállalnának bérmunkát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!