2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Az ellenzék szerint a paksi bővítés a korrupció melegágya

2015. február 18., szerda 21:07, frissítve: csütörtök 07:44

Kikerül a közbeszerzési törvény hatálya alól a paksi atomerőmű bővítése és a beruházás minden adatát 15 évre titkosíthatják, ha a parlament elfogadja az erőmű kapacitásbővítéséről szóló törvényt. A jogszabály általános vitájában az MSZP és az LMP a korrupció melegágyának nevezte az atomerőmű fejlesztését. A Jobbik egyetért a beruházással, a szerződések titkosításával azonban nem, ezért tartózkodni fog a szavazáskor. A törvényjavaslatot előterjesztő fejlesztési tárca államtitkára nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nevezte az orosz hitelből épülő új atomerőművet.

Paks-ellenes pólóban tiltakozott napirend előtti felszólalásában a kormány atomerőmű-bővítési szándéka ellen Szél Bernadett. Az LMP társelnöke szerint a kapacitásfenntartásról szóló törvényjavaslat ellentétes az alaptörvénnyel, valamint az adatnyilvánosságról szóló nemzetközi egyezménnyel is. Az ellenzéki politikus azt állította: a beruházás a kormányzó pártok pénzeszsákja lesz, és abból akár ötszázmilliárd forint is ellenőrizetlenül kerülhet ki. „Ha minden titkos, akkor a körülmények is biztosítottak a lopáshoz, Önök ma erre készülnek. Erről a törvényről fognak beszélni. A pénz, az politikai hatalmat jelent, ha ezt megszerzik – ugye, 12 milliárd eurós beruházásról van szó –, akkor Önök a politikai hatalmukat jó időre be tudják itt biztosítani” – mondta Szél Bernadett.

A paksi beruházás pénzügyi keretei mindenki számára megismerhetők – közölte válaszában Fónagy János. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a miniszterelnök, a kormány és az Országgyűlés a magyar emberek és a gazdaság érdekeit figyelembe véve hozza meg döntéseit. Ez vonatkozik az energiaellátásra is. „Az alternatív energiának, amelyet nem szabad szembeállítani a nukleáris energiával, a kettőt együtt, egymás mellett kell biztosítani. Ott van a további 50-60 százaléknyi kapacitásnak a lehetősége. Ön miért nem ennek a kitöltéséért harcol? Ön miért mindig minden ellen szól, miért nem valamiért emel szót?” – válaszolt Szél Bernadettnek Fónagy János.

Később a törvényjavaslat általános vitájában a kormány képviselője amellett érvelt, hogy az új paksi blokkok létesítése nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű és az energiaellátás biztonsága miatt alapvetően szükséges. „Az atomenergiának jelenleg nincs versenyképes alternatívája Közép-Európában. Ezért is kötelezte el magát Magyarország a nemzeti energiastratégiában amellett, hogy az energiaellátás megfelelő biztosítása érdekében hosszú távon számol az atomenergia felhasználásával” – hangsúlyozta Aradszki András energetikai államtitkár.

Az MSZP szerint a korrupció melegágyává teszi a paksi beruházást az előkészítő dokumentumok titkosítása és az, hogy közbeszerzés nélkül választanák ki a beruházókat. Tóth Bertalan szerint a társadalmi támogatás is elfogyott az atomerőmű bővítése mögül. „Kizárja a közbeszerzést, kizárja azt, hogy közérdekű adatigénylésből bárki megismerhesse, hogy ki építi ezt a beruházást, kik lesznek az alvállalkozói, milyen folyamatok zajlanak le, és itt utalok vissza arra, amit az elején mondtam, hogy hadd éljünk a gyanúperrel, hogy itt olyan folyamatok zajlódhatnak le, ami a korrupció melegágyává teszi vagy teheti ezt a beruházását” – mondta Tóth Bertalan, a párt frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik nem ellenzi a beruházás egyes részleteinek hosszú távú titkosítását. Volner János, az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának elnöke ugyanakkor azt mondta: meghívta a Roszatom képviselőit a testület elé, hogy a kormánnyal együtt vázolják azt a beszállítói programot, amivel a helyi cégek be tudnak majd kapcsolódni az atomerőmű-bővítési program megvalósításába.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!