2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napi aktuális 06:00

Atomtemető: beindult a vita a beruházásról

2015. április 14., kedd 17:09, frissítve: kedd 17:42

Helyi népszavazást szeretne Pécsett az LMP a városhoz közeli Bodára tervezett atomhulladék-tárolóról. A pécsi városvezetés azonban egyelőre abban sem partner, hogy a lakosság rendszeres tájékoztatásra létrejött társulásba belépjen. A bővítésre váró paksi atomerőmű nagy aktivitású hulladékainak tárolóját a baranyai megyeszékhelytől 8 kilométerre akarják megépíteni. A beruházás csak 2040 körül kezdődne, de a vita már most beindult róla.

Boda térségében a Horn-kormány idején, 1996-ban kezdődtek kutatások a paksi atomerőműben keletkező nagy aktivitású radioaktív hulladék végleges elhelyezésének lehetőségeiről. A terület alatt olyan megkövesedett vízzáró agyagréteg van, amely alkalmas lehet a kiégett fűtőelemek befogadására. A falut és környező másik nyolc települést rendszeresen tájékoztatják a kutatások állásáról, a légvonalban alig 8 kilométerre lévő Pécset viszont nem. Az LMP egyszer már kezdeményezte, hogy a város is lépjen be a tájékoztatottak körébe.

„Ismét napirendre fogjuk vetetni a tájékoztatási kötelezettséget, reméljük, hogy változik a város vezetésének a véleménye. Bízunk abban, hogy a városvezetés is része lesz ennek a közös fellépésnek, ami a város tájékoztatását és érdekérvényesítését szolgálja. Ennek ugyanakkor még nem látjuk a jelét” – véli Keresztes László Lóránt, az LMP önkormányzati képviselője.

A Bodához legközelebb eső pécsi városrész civil szervezetének elnöke szerint az atomtemető hosszú időre meghatározhatja a baranyai megyeszékhely jövőjét. „Sajnos annyira pusztítjuk a környezetünket, és ehhez még egy atomtemetővel nem szeretnénk hozzájárulni, mert szerte a világon ilyen közel, ilyen nagyvároshoz nincs atomtemető” – nyilatkozta Lőrincz Miklós, a Patacs-Rácváros Egyesület elnöke.

Az érintett kilenc településen 80 százalékosnál is nagyobb a tervezett beruházás elfogadottsága. „Bárki bekerülhet a tájékoztatási körbe. Ha valaki akar információhoz jutni, az megy utána, mint ahogy eljött ide a Hír TV most jelen pillanatban, de ugyanúgy megkaphatja a bárki. Egyébként a mai világban, a virtuális világban rálépnek arra, hogy Nymt.hu, és ott mindent megtalálnak” – mondta Kovács Győző, Boda független polgármestere.

Az ütemterv szerint 2020-ban föld alatti laboratórium nyílik, a beruházás csak 2040 körül kezdődne, a tároló pedig 2050–2060 között fogadná az első nagy aktivitású atomhulladékot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!