2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

„Alkalmatlan a jogrendszer a környezetszennyezés kezelésére”

Hír TV

2017. november 9., csütörtök 10:34, frissítve: csütörtök 11:18

Magyarországon harminc olyan szennyezett terület van a Greenpeace szerint, ahol a mai napig nem történt teljes kármentesítés. Az ombudsman hivatalában hazai vállalatok, ipari létesítmények utáni környezetkárosításról tartottak konferenciát. A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes jogszabályban rögzítené a károsultak és környezetük hatékonyabb védelmét.

„Magyarországnak talán az egyik legnagyobb szennyezése a balatonfűzfői Nitrokémia, ahol évtizedek óta folyik a kármentesítés, ennek ellenére a helyszíni beszámolók szerint borzalmas állapotok vannak” – csak egy hely azon területek közül, ahol a mai napig a határérték felett van a talajszennyezés. Az országban ezenkívül legalább 29 olyan terület van, amelynek teljes megtisztítása és karbantartása azóta is várat magára. Ilyen Simon Gergely szerint még most is a vörösiszap-tragédiáért felelős ajkai Mal Zrt. területe vagy a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelye.

„Anilinszag csap fel a figyelőkutakból, DTD rákkeltő benzol, növényvédő szerek még mindig a határérték több mint tízezerszeresével vannak azon adatok szerint, amelyeket utoljára kaptunk” – mondta a Greenpeace Magyarország regionális vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace ezért támogatná a zöldombudsman kezdeményezését, amely jogszabályokkal biztosítaná a környezetvédelmi és kármentesítési megoldásokat. Szerepelne a javaslatban a kármentesítésre vonatkozó költségvetési források bővítése is.

„A jogi szabályozási rendszer jelenleg alkalmatlan arra, hogy a kérdést megfelelően kezelje. Nem jelenik meg a megfelelő sorrendiségben a környezeti kockázat, lezárulhatnak eljárások anélkül, hogy érdemben törődnének vele, és kvázi el lehet sumákolni a környezeti károk felszámolását” – mondta a jövő nemzedék védelmét ellátó biztos helyettese, Bándi Gyula.

Farkas Zoltán Soroksáron lakik. 2010-ben volt egy robbanás a társasházuk alatt. Kiderült: az egykori vegyi üzem hagyta ott a hordóit, amelyeket az önkormányzat betemetett és eladott építési teleknek. Hiába perelték be emiatt az államot –kármentesítés azóta sem történt.

„A talaj az egészségügyi határérték két-háromszázszorosával szennyezett dioxinnal, rákkeltő anyagokkal. A gyerekeink megbetegedtek, ekcémásak lettek. Úgyhogy a robbanás után egy évvel mindenki kiköltözött – ez már hét éve történt. Azóta mindannyian lakást kell béreljünk, fizetnünk kell a hiteleinket, és semmilyen segítséget nem kapunk az államtól” – mondta Farkas Zoltán.

A hatósági ügyekért felelős államtitkár szerint is indokolt lenne egy olyan jogalkotási javaslat, amely lehetővé tenné a teljes kármentesítést. Belányi Márta szerint továbbá fontos lenne a hatóságok szorosabb együttműködése is, hogy azonnal tudjanak reagálni, ha bármilyen kár keletkezik a településeken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!