2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

„Aki itthon marad a magyar egészségügyben, az az igazi survivor”

,

2015. április 24., péntek 18:00, frissítve: szombat 08:49

2016-tól kiterjesztik a pedagógus-életpályamodellt a bölcsődei nevelőkre – jelentette be az emberi erőforrások minisztere egy budapesti konferencián. Balog Zoltán hozzátette: egységessé teszik a kora gyermekkori fejlesztést, hogy a sajátos nevelési igényű fiatalok mielőbb megkapják a szükséges segítséget. A program megújítására kétmilliárd forintot különítenek el a jövő évi költségvetésben. A tárcavezető a Hír TV-nek megerősítette, hogy az ápolók megkapják az elmaradt túlórapénzüket.

Kiterjesztik a pedagógus-életpályamodellt a bölcsődei nevelőkre. Balog Zoltán hozzátette: megújítják a kora gyermekkori fejlesztési rendszert is: a program koordinálására kétmilliárd forintot biztosítanak a következő évben. „A kormány arról döntött, hogy a pedagógus-életpályát kiterjesztjük a felsőfokú végzettséggel rendelkező, kisgyermeket nevelő, bölcsődei nevelőkre, tehát ez a nap híre, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokban dolgozó örökbefogadási tanácsadóknak a körére” – mondta Balog Zoltán.

Áldatlan állapotok

Fekete szalagokkal, ruhadarabokkal jelezték az egészségügyi szakdolgozók, hogy nehéz körülmények között dolgoznak és élnek. Gellai Tibor majdnem húsz éve ápoló. „Azt gondolom, hogy aki ma az egészségügyben dolgozik az lelkiismeretből maradt itt, viszont a lelkiismeretből, tudjuk nagyon jól, nem kehet megélni. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy nem az a kalandvágyó, aki elhagyja az országot a jobb pénz reményében, az a kalandvágyó, aki itt marad, az az igazi survivor.”

„Ami jelenleg az egészségügyben a szakápolóknál van bér, az annyira megalázó, hogy már a családunkat, gyermekeinket nem tudjuk eltartani, itt arra hivatkoznak, hogy a paraszolvencia ott van mellette, ami kipótolja. Nincs paraszolvencia a szakápolók körében, ez egy téves eszme, az, hogy kapunk egy bonbont, egy kávét, azzal nem fizethetünk a boltban” – mondta Fabók Ferencné szakápoló.

A Független Egészségügyi Szakszervezet is támogatja a csendes demonstrációt. Az érdekképviselet elnöke azt mondta: ha az ápolók nem vállalnának túlórát, két nap alatt összeomlana a magyar egészségügy. „A fekete hétvégék üzenete, hogy mindenkihez eljusson, hogy baj van az egészségügyben, változtatni kell. Segítséget kérünk, reméljük hogy a társadalom megtámogatja, hogy a döntéshozók is eljussanak végre ahhoz a gombhoz, amely az egészségügybe küldi a segítséget” – fogalmazott Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Balog Zoltán a Hír TV kérdésére megerősített: az ápolók megkapják túlórapénzüket:

– Miniszter úr az a kérdésem: az ápolók megkapják az elmaradt pénzüket?
– Igen, megkapják.

Azt már az egészségügyi államtitkártól tudtuk meg, hogy az intézmények egyértelmű utasítást kaptak arra: fizessék ki a túlórákat. „Ahol nincs kifizetve, ott a felelős per pillanat az, aki nem fizette ki vagy nem jelezte azt, hogy nincs pénze kifizetni. A másik kérdésben pedig elindultak azok a kifizetések, bértárgyalások, amelyek folytatódnak, és reményeink szerint sikeresek lesznek. Már ebben az évben várható, hogy a mozgó bérekkel kapcsolatosan pozitív döntés születik” – jelentette ki Zombor Gábor egészségügyi államtitkár.

Az ápolók eközben gyors válaszokat várnak a kormányzattól. Az Ápoló/Nőkért – Feketében nevű Facebook-csoport szombaton sétával tiltakozik a Normafánál az egészségügy jelenlegi állapota ellen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!