2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

A régészeti örökség miatt aggódik az LMP

2015. május 11., hétfő 07:26, frissítve: hétfő 07:30

Megsemmisülhet az ország régészeti örökségének egy része a fejlesztési miniszter törvénymódosító javaslata miatt – állítja az LMP.

Az ökopárt úgy tudja: a kiemelt útépítések régészeti feltárási munkálatainak egy részébe a jövőben nem akkreditált intézmények is bevonhatók lennének. Az előterjesztés ráadásul rövidítené a feltárásokra rendelkezésre álló időt. A beruházási határidőket ugyanis váratlan leletek felbukkanása esetén is tartani kellene. Véleményük szerint a tervezet sérti az alaptörvény örökségvédelemről szóló passzusait. „Az általuk megfogalmazott alaptörvényben a következő szerepel – és ezt ugye ők írták: »a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége«. Tehát felmerül, hogy ez a jogszabály a jelenlegi alaptörvénnyel sem kompatibilis” – mondta Komlósi Csaba kulturális szakszóvivő.

Garanciát adott a fejlesztési miniszter

A fejlesztési miniszter javaslata felgyorsítja a régészeti munkákat, ugyanakkor garantálja a nemzeti történelmi és kulturális örökség megőrzését is – reagált a szaktárca az LMP aggályaira. Az NFM közleményében rámutat: az elmúlt időszakban egy-egy gyorsforgalmi útszakasz megépítése az elhatározástól az üzembe helyezésig akár egy évtizedet is felölelt, aminek sokszor a felét az előkészítés emésztette fel. A módosításokkal ez az időszak két-három évre rövidülhet le. Hozzátették: a régészeti munkákat ezután is akkreditált szervezetek vezetnék.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!