2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Szél Bernadették feljelentik Kövér Lászlót

Hír TV

2018. március 29., csütörtök 10:33, frissítve: csütörtök 14:17

Feljelenti az LMP Kövér László házelnököt, amiért nem tesz semmit a nemzetbiztonsági bizottság fideszes bojkottja ellen. Szél Bernadett, a párt társelnöke szerint míg az Országgyűlés elnöke előszeretettel bírságolja meg az ellenzéki politikusokat, addig a bizottság ellehetetlenítését tétlenül nézi. A testület egyébként csütörtökön sem volt határozatképes, a belügyi szervek pedig nem adtak tájékoztatást a megjelent képviselőknek. A letelepedési kötvényekről, Kósa Lajos 1300 milliárdjáról és az orosz befolyás vélt magyarországi növekedéséről tett volna föl kérdéseket.

Molnár Zsolt (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke az ülésről hiányzó Németh Szilárd (Fidesz) helyére montázst állított föl. A képeken a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban visszaélésekkel hírbe hozott Ghaith Pharaon és Zaid Naffa voltak láthatók.

A testület a kötvénybizniszen túl Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős, tárca nélküli miniszter 1300 milliárdjáról, az USA-ban folyó FBI-vizsgálatról és a magyarországi orosz befolyásról is kérdezte volna a belügyi szervek képviselőit. Csakhogy a fideszes képviselők ezúttal sem mentek el, és ezzel határozatképtelenné tették a bizottságot. 

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára most sem tájékoztatta a jelenlevőket, noha a jogszabály ezt nem tiltja határozatképtelenség esetén. „Amennyiben lesz bizottsági ülés, akkor természetesen minden kötelezettségünknek eleget teszünk, egyébként minden képviselői megkeresésre, minden írásos megkeresésre határidőben, mind a Belügyminisztérium, mind a szolgálatok válaszolnak” – közölte az államtitkár.

Az ellenzék szerint a kormány nem tesz eleget kötelezettségének. „Önök legutóbb azt kérték, hogy írásban tegyük fel a kérdéseket. Feltettük írásban, egyébként nagyon sokszor. Itt a mai napon erre nem csak lehetett volna válaszolni, hanem kötelességük lett volna válaszolni. És ha jól értem, akkor a szervek inkább vállalnak egy pert, csak hogy most itt ne kelljen megválaszolni ezeket a kérdéseket” – fogalmazott az ülésen Demeter Márta (LMP).

Kövér László házelnök ellen feljelentést tett az ellenzéki párt, amiért nem akadályozta meg a fideszes bojkottot. „December óta hatályos a törvény, amire építve mi ezt a pert megírjuk, elkészítjük, beadjuk a lehető leghamarabb, és Kövér Lászlónak a bíróságon kell majd felelnie azért, amit elmulasztott itt az elmúlt fél évben megtenni. Majdnem fél éve nem működik a nemzetbiztonsági bizottság” – közölte Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje az ülés után.

A házelnök egyébként írásban azt válaszolta neki, hogy a kormánypárti politikusok távolmaradása a bizottságtól elszigetelt jelenség, vagyis nem jellemző.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!