2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

A kormány halogat, a taxisok megoldást követelnek

2015. június 25., csütörtök 21:20, frissítve: péntek 10:31

A kormány továbbra is halogatja a személyszállítást egységesen szabályozó rendelet elfogadását. A jogszabály korlátozza majd a közösségi fuvarszervezők működését a kancelláriaminiszter nyilatkozata szerint.

A Hír TV kétszer is tesztelte az Ubert, és mindkétszer olcsóbb volt a hagyományos taxinál. Az internetes fuvarszervező jutaléka a viteldíj 20 százaléka.

„A saját autómmal megyek az Ubernél. Szükség van egy 10 évnél fiatalabb autóra, és akkor el lehet kezdeni. Bárki lehet sofőr, engedélyt a szolgáltatást közvetítő Uber nem kér. A saját szakmámban én se örülnék neki, ha egy kontár odajönne, és semmit nem tett le az asztalra, nem csinálta meg az ilyen vizsgát, olyan vizsgát, nem tesz eleget ilyen meg olyan követelményeknek, nem fizetett ennek, annak, amannak, és elvinné az orrod elől a fuvarokat” – mondta egy Uber-sofőr.

Szilágyi Sándor hivatásos taxis Budapesten vizsgával, speciális jogosítvánnyal, drosztengedéllyel. A fuvarokért havi tagdíjat fizet az egyik fővárosi taxitársaságnak. „Ha összeadjuk azt, hogy egy tagdíj, egy benzinköltség, egy bérlés, egy autó bérlése, aki nem tudja saját magának biztosítani azt, hogy saját autóval tudjon dolgozni, annak körülbelül olyan 400-500 ezer forint, de lehet hogy több is, amit kell termelnie, és akkor még nem vitt haza a családjához egy forintot sem” – mondta.

A taxisok egységes szabályozást követelnek, szerintük az Uberre ugyanazoknak a követelményeknek kell vonatkozniuk, mint rájuk. „A teljesen elfogadható az lenne, ha ugyanúgy alkalmazkodna a hazai jogszabályi körülményekhez, mint bármelyik hazai cég, tehát egy teljes mértékű elkötelezettség lenne a magyarországi jogszabályok irányában” – mondta Fárbás Tibor, a 6x6 Taxi üzletág-igazgatója.

Szavakban az Uber szabályozáspárti, a piac értelmes szabályozását a cég magyarországi vezetője támogatná. A Népszabadságnak azt állította: sofőrjeiket figyelmeztetik, hogy adózniuk kell a fuvardíj után. Ezt mondja az adószakértő is. „A bevételek után a személyi jövedelemadót annak a magánszemélynek is be kell fizetnie, aki nem alapít társaságot vagy nem vált ki egyéni vállalkozói igazolványt  és áfaalanynak is minősül, legfeljebb alanyi áfamentességet kérhet hatmillió forint bevételig, tehát az adózás semleges, függetlenül attól, hogy a tevékenységhez megvannak-e a szükséges hatósági jogosítványaim, az adó erre nincs tekintettel” – mondta Vadász Iván adószakértő.

A személyszállítás egységes szabályozását tavaszra ígérte a kormány, de a rendeletet még mindig nem fogadták el. „Azoknak helyt adó, azokat támogató jogszabályok fognak születni, amelyek nyilvánvalóan a taxisok kérését akceptálva próbálják korlátozni majd az Ubert” – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Uber és a hasonló internetes fuvarszervező cégek ellen a hónap közepén több száz taxis demonstrált Budapesten.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!