2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Moziklip 19:15

Klik: Hoffmann továbbra is sikertörténetről, elégedettségről beszél

,

2016. május 25., szerda 12:25, frissítve: szerda 17:00

Az oktatás átszervezéséről szóló javaslatot tárgyalja ma a parlament – Balog Zoltán indítványa a sokat bírált Klik helyett több kisebb tankerületi központot hozna létre az iskolák egységes állami fenntartására. Az oktatási államtitkár szerint ezzel a korábbinál ésszerűbb rendszer jön létre.

A Klik létrehozásánál bábáskodó egykori államtitkár az elmúlt hónapok kritikái ellenére is védelmébe vette az intézményfenntartót. „A sikertörténetet nem kell gúnyosan említeni, utána kell nézni, Békésben vagy Borsodban, Somogyban, Tolnában ismerek olyan környékeket, ahol a dolgozók töklétesen elégedett voltak a Klik működésével” – mondta Hoffmann Rózsa országgyűlési képviselő.

Kunhalmi Ágnes az MSZP vezérszónoka szerint a kormány nem tanult a saját hibáiból, és a változtatások valójában nem csökkentik a centralizációt. „Addig, amíg az egyedi intézményeknek nincs önálló autonómiája, nincs rendes, nem pár 10 ezer forintos mozgástér, hanem rendes költségvetése, önálló gazdálkodási joga, vagyis hogy több forrásból tudjon az iskola pénzhez jutni. Addig egy forráson, egy köldökzsinóron, állandó hiánygazdasággal küzdő államon fog lógni az összes iskola” – fogalmazott Kunhalmi.

A Jobbikos Dúró Dóra szerint is hibásak az intézményfenntartó átalakítását célzó javaslatok. „Mivel napi szintű problémákat okozott, hogy az állam a fenntartó és az önkormányzat a működtető, ezért a túltolt biciklit még tovább tolják, és a működtetésből is kizárják az önkormányzatokat, ez egy hibás dolog – mondta az országgyűlési képviselő.

Az oktatási államtitkár szerint a tankerületi központok létrehozásával egy a korábbinál ésszerűbb rendszer jön létre. „A közel 60 tankerületi központ kialakításával közelebb kerülnek a döntéshozatali szintek az érintettekhez, hiszen számos ügyet nem kell a központban intézni, hanem azok helyben is megoldhatóak lesznek. Bővülnek a tankerületi intézmények vezetőinek munkáltatói jogosítványai, a leglényegesebb kérdésekben pl. kinevezés vagy felmentés javaslattételi, ill. felmentési jogot kapnak” – mondta Palkovics László oktatási államtitkár.

A PDSZ az átszervezések miatt elbocsájtásokra számít, mert szerintük az ígéretek ellenére nem lesz több pénz a közoktatásra. „A kormány arról beszél, hogy ömlik a pénz a közoktatásba, ugyanakkor a szakemberek, akik mazsolázzák a költségvetést, nem találnak erre utaló jeleket. Nem találnak semmit, amit pluszba tennének be, az, hogy hogyan akarnak több pénzt fordítani ennek a szuper központosított rendszernek a működtetésére, egyszerűen kitalálható: összevonásokkal, bezárásokkal, elbocsájtásokkal” – hangsúlyozta Mendrey László.

Az új közoktatási rendszerről várhatóan a jövő héten fog szavazni az Országgyűlés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!