2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A jó minőségű mézet keresi a magyar

Hír TV

2017. november 19., vasárnap 16:27

Bár eltűntek a boltok polcairól a rossz minőségű import mézek, uniós szinten még mindig lenyomják az árakat az Ázsiából érkezett készítmények. Ezért EU-s szinten is tárgyalnak majd a méhészet jövőjéről, magyar kezdeményezésre.

Mézes édességek, méz alapanyagú szappan és a méz készítéshez szükséges eszközök. Ezeket mind kínálták a magyar méhészek világtalálkozóján. Az egyik magyar termelő azt mondja: a korábbi évekhez képest jobb helyzetben vannak, az idei termés jó lett, és valamivel több a vásárló is.

„Bővül a vevőkör, viszont a fizetőképes, a minőség iránt érzékeny és igényes vevők, azok egyre inkább növekednek, szélesedik ez a kör, a fizetőképes kereslettel kicsit probléma van, a fogyasztóknál is észre lehet venni, hogy kevesebbet fogyasztanak, de még mindig inkább a minőség mellett maradnak meg” – mondta Mervald József méhész.

A boltok polcain már két éve nincs kétes eredetű külföldi méz. Ez a jövőben pozitívan hathat a hazai termelőkre – mondja az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

„Abból, hogy Magyarországon csak magyar mézet lehet kapni, annyit érzünk, hogy a hazai mézkiszerelők, azok a magyar vállalkozások, amelyek ellátják mézzel a hazai üzletláncokat, csak tőlünk vesznek mézet, és nagy a kereslet, mi ezt érezzük, hogy el tudjuk adni a mézünket, de az ár nagyon fontos. Magyarországon a méz felvásárlási árát sajnos még mindig az exportárak befolyásolják” – így Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

A szakállamtitkár szerint azzal, hogy az Európai Parlamentben magyar kezdeményezésre tárgyalnak a méhészet jövőjéről, a magyar termelők sokéves munkája érett be.

„Óriási dolognak tartom, hogy az Európai Parlament foglalkozik a méhészeti ágazattal, és örvendetes, hogy ennek a mottója és motorja egy magyar EP-képviselő, Erdőss Norbert. Jelenleg is tart a jelentéstervezet módosító indítványának értékelése, amelyben nagy aktivitással vesznek részt az OMME és az FM szakemberei” – mondta a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Nagy István.

Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!