2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

A drasztikus fellépéstől sem riadnak vissza a kéményseprők

Hír TV

2017. október 30., hétfő 15:01, frissítve: hétfő 16:42

A szakszervezet hétfő délelőtt tüntetett, a demonstráción több ellenzéki párt képviselője is részt vett. A tüntetéshez csatlakoztak a mentők és a tűzoltók is.

A kéményseprők eddig évente csengettek be azokba a családi házakba, ahol szénnel vagy fával fűtenek. Gázfűtés esetén kétévente nézték meg a kéményt. A kötelező ellenőrzést a belügyminiszter javaslatára törölte el a parlament kormánypárti többsége. A kormány 2018-tól a családi házak tulajdonosaira bízza, hogy kihívják-e a kéményseprőt vagy sem.

A kancelláriaminiszter szerint szakmailag nem megalapozott vita folyik a kérdésben. „Ha valakinek van egy otthona és fölnőtt ember, akkor annak az otthonnak a tulajdonosaként az otthon műszaki állapotáért is felelősséget vállal, ezt a felelősséget mi, az állam képviselői, a végrehajtó hatalom senkitől sem tudjuk átvenni. Aki az ellenőrzést rendszeresen igénybe akarja venni, annak természetesen ingyenesen fogjuk a közszolgáltatást biztosítani” – fogalmazott Lázár János az elmúlt héten.

A köztársasági elnök nem írta alá a törvénymódosítást, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az államfő életveszélyesnek tartja a lazítást. Figyelmeztette a Fidesz és a KDNP képviselőit, hogy jóval több a tűzeset, illetve a szén-monoxid-mérgezés azokban az országokban, ahol önkéntes a kéményellenőrzés. Tiltakozik a kéményseprők szakszervezete is.

„A nemzetközi kéményseprő szakszervezet is elküldte a támogató levelét a részünkre, és felajánlották mindennemű segítségüket” – közölte a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Az érdekképviselet a Parlament előtt demonstrált. Az elnök Orbán Viktortól idézett: – Felelősségem, hogy megvédjem hazánkat és Magyarország polgárait. Amíg én vagyok a miniszterelnök, addig minden erőmmel azon leszek, hogy ezen kötelességemnek eleget tegyek. Egyetértetek a miniszterelnökkel? Igen. Támogatjátok ezen vállalásában? Igen! Kérdezzük hát Orbán Viktor miniszterelnök urat, hogy számíthatunk-e rá, számíthatnak-e rá Magyarország polgárai is – fogalmazott Vámos Csaba.

Az ellenzéki pártok osztják a kéményseprők aggályait.

„A törvényalkotási bizottság ülésén, amikor azt mondtam, hogy ezt nyugodtan nevezhetjük gyilkossági kísérletnek a magyar társadalommal szemben, mert itt halálesetek fognak bekövetkezni, akkor a fideszes képviselők önérzetesen kikérték maguknak, hogy ilyet mondjanak rájuk – nyilatkozta a Jobbik országgyűlési képviselője, hozzátéve: meg voltak sértődve. Kíváncsi lesz, Isten ne adja, hogy halálesetek legyenek, de kíváncsi leszek, hogy akkor is ilyen önérzetesek lesznek-e” – jegyezte meg Szilágyi György.

Tavaly július óta a megyék többségében a lakossági kéményellenőrzés a katasztrófavédelem feladata. A magáncégeknek ez a munka veszteséget okozott azóta, hogy a kormány ingyenessé tette a szolgáltatást a rezsicsökkentés részeként.

„Tönkretették azt a szakmát, ami valóban több száz éves múltra tekint vissza. És mi sem példázza jobban ennek az átalakításnak az átgondolatlanságát és kudarcát, hogy ez a javaslat nagy valószínűséggel azért is született, mert az államosított katasztrófavédelem keretén belül képtelenek ellátni azt a feladatot, amit önök éveken, évtizedeken keresztül képesek voltak megtenni” – emelte ki a Kossuth téri demonstráción Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő.

A parlament kedden szavaz újra a kéményellenőrzés lazításáról. A Fidesz és a KDNP figyelmen kívül hagyta a köztársasági elnök intelmeit, a kormánypárti képviselők érdemi változtatás nélkül bólintanak majd rá másodszor is a kormány javaslatára. A mentőszakszervezet adatai szerint a tavalyi fűtési szezonban 28-an haltak meg szén-monoxid-mérgezésben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!