2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A cég állítja: nem volt gond a busszal

2017. január 21., szombat 13:15, frissítve: kedd 12:44

A korábbi hírekkel ellentétben nem francia, hanem magyar sofőr vezette az Olaszországban balesetet szenvedett, magyar diákokat szállító buszt.

A jármű egy felüljáró falának csapódott fékezés nélkül, majd kigyulladt Verona közelében egy autópályán. 16-an meghaltak, csaknem 30-an megsérültek. Az MNO kiderítette, hogy a Pizolit nevű magyar buszos cég járművével utazott a csoport.

Fotó: Ansa.it

Több információ is kering

A Hír Televízió telefonon elérte a kft. egyik illetékesét, aki megerősítette, hogy két saját sofőrjüket küldték egy kifogástalan műszaki állapotú busszal a franciaországi útra. Azonban egyre több külföldi forrás írja szemtanúkra hivatkozva, hogy gond volt a busz kerekével.

Az első hírek arról szóltak, hogy a buszon a hivatalos ötvennégy főn és a két sofőrön kívül mások is utaztak, de ezt egyelőre senki sem erősítette meg.

Fotó: Ansa.it

„Egyrészt hallottuk a hírekben, hogy az olasz nyomozóhatóság kihallgatja a kamionost. Nagyon fontos, hogy ez a vész, ez a műszaki hiba mennyire volt látható, mennyire kellett megakadályozni vagy jelezni. Ez fontos kérdés a vizsgálatnál. A másik fontos kérdés, hogy a műszaki hiba miből ered, mert hogyha ez olyan műszaki hiba, amely már az elinduláskor felismerhető, akkor a magyar jog szerint felvethető a foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés nevű bűncselekmény. Ez nem közlekedési bűncselekmény, de kapcsolódhat ehhez” – mondta Borbély Zoltán közlekedési és biztosítási szakjogász a tragédia kapcsán.

Az égő buszból mentette a gyerekeket

A Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója az MNO-val közölte, hogy az iskola harminchat nappali tagozatos diákja utazott a járműben, rajtuk kívül három kísérő tanár és a családtagjaik is a buszon voltak, továbbá tizenhat öregdiák. A portál információi szerint egy tanár két fia is az olaszországi buszbaleset halálos áldozatai között van.

Fotó: Ansa.it

Több külföldi hírforrás is megemlíti, hogy egy tanár több gyereket is kimentett a már égő buszból, miközben maga is súlyos égési sérüléseket szenvedett. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy ugyanarról a tanárról van-e szó, aki elvesztette gyermekeit.

Közben a gimnázium előtt gyűlnek a megemlékezők, a virágok és a mécsesek.

Tragédiák (Forrás: Magyar Nemzet)

1983. szeptember 14.: A debreceni Medicor Művek autóbusza az ausztriai Graz melletti szakadékba zuhant, a balesetben 15 ember meghalt, 31 megsérült.

1988. július 19.: Jugoszláviában, Topolya és Kishegyes között egy magyar állampolgárságú turistákat szállító busz fának ütközött és felborult, 4 utas meghalt, 14 megsebesült.

1988. augusztus 22.: Ausztriában, Schwechat és Schwadorf között a Cooptourist turistabusza egy keresztbe fordult teherautóval ütközött, amely felhasította a busz oldalát. A szerencsétlenségnek 12 halálos áldozata és 22 sérültje volt.

1991. augusztus 7.: Az ausztriai Trieben közelében egy magyar turistákat szállító autóbusz egy meredek lejtőn lefelé haladva letért az útról, és mintegy száz métert zuhant. A balesetben 16 ember meghalt, 21 megsérült.

1992. június 27.: Ausztriában, a stájerországi Steinberg és Unterwald között egy Olaszországból hazafelé tartó magyar autóbusz áttért a szemközti sávba, majd a védőkorlátot átszakítva tíz métert zuhant. A balesetnek 2 halálos áldozata volt, 7 utas maradandó sérüléseket szenvedett, 14-en súlyosan, 12-en könnyebben megsérültek.

1999. január 24.: Ausztriában, a stájerországi Deutschlandsberg közelében egy kőszegi középiskola diákjait szállító turistabusz egy rendkívül meredek szakaszon letért az úttestről, és többször átfordulva lezuhant a domboldalon. A balesetben 18 utas meghalt, 27-en megsérültek.

2007. október 29.: Ugyancsak Stájerországban, Modriach közelében egy olasz bajnoki labdarúgó-mérkőzésről hazafelé tartó szurkolókat szállító magyar turistabusz lesodródott az útról, majd az oldalára dőlve ötven métert csúszott az út menti töltésen. A balesetben 3-an meghaltak, 25 ember sérüléseket szenvedett.

2011. november 7. Az egyiptomi Hurgadában közúti balesetet szenvedett egy magyar turistákat szállító busz, a balesetben 11 ember meghalt, 29 megsérült.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!