2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

22 évet kaptak a makói idősbántalmazók

2015. március 17., kedd 18:00, frissítve: kedd 19:17

Jogerősen, összesen 22 év fegyházbüntetést kapott az a három férfi a Szegedi Ítélőtáblán, akiket kétrendbeli, társtettességben elkövetett rablás és halát okozó testi sértés bűntettében találtak bűnösnek. A három férfi 2011-ben több makói idős emberhez tört be, akiktől pénzt vittek el.

Az egyik idős férfi a bántalmazás miatt később a makói kórházban bele is halt sérüléseibe, amihez hozzájárultak a már korábban fennálló betegségei is.

A korábban már többször büntetett elsőrendű vádlott, valamint társai 2011-ben egy 78 éves makói emberhez törtek be először. Kezeinél fogva földre rántották, majd lenyomva tartották, miközben pénzt követeltek tőle. Ezután a helyszínen talált bálás madzaggal kezeit és lábait összekötözték. Ezt követően mellkasán térdelve lefogták, és értékek után kutattak. A sértettnek a földre szorításakor több bordája eltört, később a makói kórházban már hiába látták el sebeit, meghalt.

– Elsőrendű vádlott első vallomása, illetve a többi bizonyíték mind azt támasztja alá, hogy igenis elsőrendű vádlott is részt vett, és kifejtette a rablás elkövetési magatartását, hiszen főleg az első cselekmény esetében sajnálatos módon az idős sértett később a bántalmazás következtében is elhalálozott – mondta Kaszáné dr. Horuczi Zsuzsanna, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.

2011 szilvesztere előtti napon egy másik 78 éves férfit is kiraboltak. Házába behatolva hálószobájához mentek, annak ajtaját beszakították, hiába próbálta az idős ember azt belülről megtámasztani. Ezután ez egyik elkövető mindkét csuklójánál fogva az ágyra nyomta, miközben a másik két vádlott értékek után kutatott, majd pénzét elvitték. Az ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, kilenc, hat, illetve hét évet kapott a három vádlott.

– A büntetés kiszabásával kapcsolatban valóban téves volt a hivatkozása az elsőfokú bíróságnak, amelyben a középmértéket megállapította. Majdnem azt kell, hogy mondjam, hogy kiderült, jelen bíróság tanácsa is igen szigorú ítéleteket szokott hozni, különösen akkor, hogyha valaki büntetett előéletű, és sajnos, ugye, ez megállapítható. Középmérték alá menni ilyen esetekben soha nem szoktunk. Jelen esetben itt ez azért történik meg, mert ügyészségi fellebbezés hiányában ez az ítélet az irányadó. Tehát lényegesen enyhébb büntetést kaptak az elsőfokú bíróságtól, mint amennyi járt volna – mondta Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla tanácsvezető bírója.

A rablások során a három elkövető a két idős embertől ötszázezer forintot zsákmányolt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!