2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Zuschlag állítja, sem a Fidesztől, sem Habonytól nem kapott pénzt

2017. június 21., szerda 22:25, frissítve: csütörtök 01:50

Zuschlag János áldozatnak érzi magát abból a szempontból, hogy rajta kívül más politikust még nem ítéltek annyi évre, amennyire őt. Az egykori szocialista képviselő az Egyenesen stúdiójában arról is beszélt, hogy nem bosszút akart, csak elégtételt azzal, hogy leírta gondolatait a könyvében.

Zuschlag János közpénz szabálytalan elköltése miatt korábban hat évet ült, a bíróság szerint „kicsit elkönyvelt” 72 millió forintot, most mégis könyvelőnek és jogásznak tanul, és reméli, hogy jövőre végez a szegedi egyetemen, és jogász lehet. Munkahelye jelenleg nincs, de százmilliós tartozást görget maga előtt. Van olyan adósság, amelyet szerinte soha nem fog törleszteni – árulta el az Egyenesen stúdiójában.

A lángossütés nem jött neki össze a horvát tengerparton, de úgy véli, mindent meg kell próbálni az életben, és ő magát alapvetően próbálkozós típusnak tartja. „Abban hiszek az életben – főleg hat év után, olyan hat év után, amikor elég sok dolgot látott az ember –, hogy az újrakezdés után mindent meg kell próbálni.”

Bár a közügyek eltiltása miatt jelenleg még kamarai tag sem lehetne, ügyvéd is csak 2029-től, azért tanul annak, illetve könyvelőnek, mert úgy véli: öregkorára ilyen szakmákra lesz szüksége. Könyvelő egyébként már 2023-tól is lehetne. Zuschlag úgy érzi, a magyar jogszabályok nagyon megnehezítik, hogy az ember a börtönévek után boldogulni tudjon. „Miközben a kormányok azt mondják, hogy mindent megtesznek a társadalomba való reintegráció érdekében, gyakorlatilag semmit nem tesznek meg” – fogalmazott.

Az egykori szocialista politikus a 2014-ben megjelent könyve kapcsán felmerült vádakról, miszerint a Fidesz megbízásából, kvázi bosszúból az MSZP ellen írt, megjegyezte: épp jelenlegi helyzete bizonyítja, hogy nem erről volt szó. „Szerette volna a baloldal azt mondani, hogy én valami Fidesz-ügynök vagyok” – jelentette ki. Zuschlag szerint Szalai Vivien érdekes könyvet írt, amely az ő életéről szól, és az életét alapvetően a politika határozta meg. „Nyilván olyan dolgok vannak benne, amelyek lehet, hogy kínosak voltak akkor a szocialista pártnak, de furcsa módon senki nem jelentett föl” – tette hozzá.

Zuschlag János áldozatnak érzi magát abból a szempontból, hogy rajta kívül más politikust még nem ítélték el annyi évre és azért, amennyire és amiért őt. „Azt mondom, hogy rossz helyen voltam rossz időpontban. […] A politika áldozatának érzem magamat. […] Az egész büntetőügyem egy politikailag nagyon átitatott történet volt.” Szerinte ha az emberek azt várják, hogy súlyos ítéletek szülessenek, akkor azok is fognak születni, és mivel az ő ügyét a médiumok – köztük a Hír TV is – folyamatosan „nyomták”, ez kényszert válthatott ki az igazságszolgáltatásból, amely szavai szerint mindig meg akar felelni a politikának is.

Az, hogy a Századvég adta ki 2014-ben a könyvét, elmondása szerint csupán a véletlenek furcsa közrejátszásának az eredménye. „Volt egy jó téma, volt egy jó nevű szerző, Szalai Vivien, és ebből ez jött ki.” Azt pedig határozottan állította, hogy nem Fidesz-megrendelésre készült a kötet. „Tartalmát tekintve tényleg úgy tűnik, hogy a Fidesznek jó dolgokat írt le, de nem azért voltak benne jó dolgok, mert a Fidesz ezt kérte vagy megrendelte, hanem mert én ezeket a gondolatokat szerettem volna a könyvben eljuttatni az olvasókhoz” – fogalmazott.

Nem esett neki jól, ahogyan Gyurcsány Ferenc nyilatkozott róla a bíróságon, illetve ahogyan őt kezelték, de azt mondta, nem akart bosszút állni a szocialistákon, csupán elégtételt akart venni azáltal, hogy elmondja gondolatait a könyvben. Kijelentette: sem a Fidesztől, sem a Századvégtől, de még csak Habony Árpádtól sem kapott pénzt a művéért. Utóbbival állítása szerint még csak nem is találkozott.

Bár többször feltűnt a TV2 híradásaiban, például Pukli István és Vona Gábor lejáratása kapcsán, azt mondta, hogy nem áll kapcsolatban a kormányzó párttal, arról pedig nincs tudomása, hogy az említett média a Fideszé lenne. Zuschlag János azt sem érzi, hogy hogy őt kihasználnák.

A teljes interjú itt tekinthető meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!