2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Zsúfoltak a börtönök, 10 milliárdos kártérítés is jöhet

2015. október 13., kedd 09:39, frissítve: kedd 11:38

Tízmilliárdos kártérítési összegre számíthat a magyar állam a börtönök zsúfoltsága miatt. 13 ezer férőhelyre 18 ezer elítélt jut. Az Emberi Jogok Európai Bírósága már kimondta: a magyar börtönök helyzete az embertelen és megalázó bánásmód tilalmába ütközik. Magyar György ügyvéd már kétezer elítéltet képvisel egy kártérítési perben, szerinte a büntetéspolitikát és a büntetéskiszabási elveket is meg kellene változtatni.

Kevesebb mint négy négyzetméter egy főre jutó légterület. A mellékhelyiséget függöny választja el a zárkától, a rágcsálók és rovarok miatt állandó a fertőzésveszély, és a napi egyórás séta lehetősége sincs mindenhol biztosítva. A magyar börtönökben 18 ezren ülnek, ez ötezerrel több, mint amennyit el lehetne helyezni.

„A büntetőpolitika és a büntetéskiszabási elvek megváltoztatásával is lehetne ezen segíteni, az előzetes letartóztatásban lévőket nem kéne odavinni, a szabálysértést elkövetőket nem kéne odavinni, és ezzel szoros összefüggésben meggyőződésem az, hogy lehetne változtatni ezeken a börtönviszonyokon” – mondta Magyar György ügyvéd.

A túlzsúfolt cellákban történő elhelyezés a strasbourgi emberi jogi bíróság szerint az embertelen és megalázó bánásmód tilalmába ütközik.

Ha az összes perelő ügyfél ugyanennyit kapna, az csaknem 10 milliárdos kártérítést jelentene, amelyet a magyar államnak kell kifizetnie. A kormány a közeljövőben nyolc kisebb börtönt építene fel, egyenként 500 főre tervezve. Emellett pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy nagyobbat, 1000 főset.

„Ha azt nézzük, hogy a bíróság jelenleg hogyan ítélkezik, az lesz ennek az eredménye, hogy ezek a börtönök is túltelítettek lesznek. Egy ideig meg fog oldódni a túltelítettség, elképzelhetőnek tartom, hogy lemegy 120 százalékra, viszont egy idő után a bíróságok lassúsága és az ítéletek hossza miatt fel fog töltődni megint. Mondjuk, nem 18 ezer fogvatartott lesz, hanem 25 ezer, és ugyanilyen telítettségi szint lesz” – mondta Fligeauf Gergely kriminológus szakértő.

A kriminológus szakértő szerint egy túlzsúfolt börtönben a legnagyobb probléma a fogvatartottak közötti agresszió kialakulása lehet.

„Egy idő után, sajnos, az a veszélye a túltelítettségnek, ami 1991-ben megtörtént Angliában, hogy börtönlázadás lesz. Ott ültek egy hónapig a rabok a börtön tetején. Isten óvja ettől Magyarországot” – mondta a szakértő.

Az igazságügyi miniszter szerint a problémát a magyar törvényhozásnak kell kezelnie. „Számos ügy van a bíróság előtt, mindegyiket ismerjük, én számot adtam arról, hogy bevezették a reintegrációs őrizetet, ami egy fontos körülmény, de jogalkotással is próbálunk lépni. Azt is meg kell vizsgálni, hogy tudunk-e a hazai jogrendszeren belül olyan megoldást találni, amelyik azt mondja, hogy Magyarországon rendezzük ezeket a vitákat, és ne Strasbourgba kerüljenek ki” – mondta Trócsányi.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága továbbra is a férőhelyek számának bővítésétől várja a megoldást.

Borzalmas körülmények

Részleges felújítások kezdődtek a tököli börtönben, tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint a tatarozás az ombudsman júliusban kiadott jelentése miatt kezdődhetett el. A jelentés említést tett a a tököli fiatalkorúak börtönében lévő rendkívül rossz állapotokról, zsúfoltságról és koszról. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala megerősítette, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka rendelte el a felújítást, hogy biztosítsák a részlegen a megfelelő világítást és vízellátást az elítéltek számára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!