Zombisították édesanyját a luxusidősotthonban + Videó

KK, 2012. május 14., hétfő 19:24, frissítve: hétfő 20:56
Zombivá tették édesanyját az Arany Alkony Idősotthonban. Ezekkel a szavakkal erősítette meg a Célpont legutóbbi riportját egy férfi. Az egészségügyi ellátásért nem az üzemeltető egyházi misszió, hanem a tulajdonos magáncég volt a felelős. A cégcsoport nem kapja meg az otthonok működtetésének jogát a Fővárosi Kormányhivataltól, ha igazolódik a bűncselekmény gyanúja.

Az Arany Alkony Idősotthon több lakójának életét úgy rövidítették meg, hogy megszokott gyógyszerük helyett új orvosságot adtak nekik. Ezt állította korábban – egymástól függetlenül – két dolgozó a Hír TV oknyomozó műsorának. A Célpont munkatársai feljelentést tettek emberölés gyanújával a rendőrségen.

Zombisították tulajdonképpen az intézetben, ami egy csúnya kifejezés, de valóságosnak bizonyult – fogalmazott az a férfi, aki a múlt pénteki Célpont-riport után jelentkezett. Azt mondja, ő is csatlakozna a feljelentéshez. Édesanyja 2009-ben került az Arany Alkonyba, három hónappal később pedig meghalt. A család négymillió forintot fizetett az egészségügyi szolgáltatásért.

„Nyilvánvalóan nagyon nagy gyakorlatuk és tapasztalatuk van az ilyen betegeknek az állapotfelmérésében, és biztos vagyok abban, hogy világosan látták a lehetőséget, hogy itt hamar felszabadulhat egy szoba” – nyilatkozta a Hír TV-nek.

Az idős asszonytól is elvették a megszokott orvosságot, először helyettesítő gyógyszerrel kezelték, majd erős nyugtatót kapott. A férfi arról számolt be, hogy édesanyja olyan klinikai nyugtatót kapott, amit igazából orvosi felügyelet mellett lehetne adni, legfeljebb négyhetente megismételve. Véleménye szerint az addigi gyógyszereihez képest ez egy iszonyatos dózis lehetett. Ráadásul a kezelési naplóból az is kiderült, hogy nemhogy négy hetet nem vártak, hanem három hét múlva kapott újra egy ilyen adagot, ami után gyakorlatilag egy-két héttel később meg is halt – tette hozzá.


Az otthonokat egy egyházi misszió üzemeltette, de az egészségügyi ellátásra nem velük szerződtek az idős lakók – közölte a misszió vezetője.

Kifejezetten szociális ellátással foglalkozunk, tehát nem egészségügyi ellátással és nem egyéb mással, üzleti tevékenységet nem folytatunk – fogalmazott Erdős János. A Kálvin János Presbiteri Misszió elnöke hozzátette: az intézményhálózaton belül működik egy egészségügyi szolgáltató is, az úgynevezett Medicatus-cégcsoporthoz tartozóan, egészségügyi szolgáltatással foglalkoznak.

A Medicatus-cégcsoport az épületek tulajdonosa, de az üzemeltetés is hozzá kerülhet, mert az egyházi missziónak – a jogszabályi feltételek megváltozása miatt – már nincs pénze az idősotthonok működtetésére. A Medicatus-cégcsoportnak egyelőre nem adta ki a működési engedélyt a Fővárosi Kormányhivatal.

A kormányhivatal vezetője, Pesti Imre szerint kényszerhelyzetben vannak és a legkisebb rosszat kell választaniuk. A legkisebb rossz az, ha az ingatlan tulajdonosa a saját ingatlanában tudja üzemeltetni a jelenlegi finanszírozás mellett az idősotthont, és így végérvényesen megoldódik a betegellátás helyzete – fogalmazott Pesti, hozzátéve: ha azonban igazolódik, hogy valóban bűncselekmény történt, akkor ezt a kérdést természetesen újra kell gondolni.

A Medicatus Zrt. vezérigazgatója nem állt a Hír Televízió kamerái elé.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés