2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Zavaros tulajdonosi kör áll a Csíki Sör mögött

2017. március 20., hétfő 19:33

A Csíki Sör mögött álló befektetővel már korábban is együttműködött a magyar állam. Több kormánytag is személyesen járt a székelyföldi üzemben. Semjén Zsolt a múlt héten úgy fogalmazott: a kabinet a jövőben kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sört előállító cégnek, amelynek zűrös tulajdonosi háttere ellen és az egyik tulajdonosához fűződő kétes üzletek miatt Erdélyben többen is kifogást emeltek.

2014 novemberében kezdődött az Igazi Csíki Sör gyártása a csíkszentsimoni keményítő- és szeszgyár helyén épült manufaktúrában. 2016-ban már új üzemet hoztak létre, a termelési kapacitást pedig négyszeresére növelték.

A vállalkozás tulajdonosi körét megvizsgálva az Átlátszó Erdély tényfeltáró portál derítette ki, hogy a társaságot fele-fele arányban birtokolja Lénárd András befektető, valamint egy holland a cég, a Lixid Holding BV.

„A holland cég gyanúsan bejegyzett társaság. Ugyanúgy, ahogy a társtulajdonosai, az angol és a szlovák cég is nagyon gyanús: tömbházlakásba és olyan házba bejegyzett vállalkozások, ahova sok más cég van bejegyezve. Az egyiknek egy szarajevói úriember az adminisztrátora, a másiknak egy ír. Olyan szálak vannak, amelyeknek nem igazán tudunk innen utánajárni. Kérdés, hogy azoknak a háta mögött ki áll, honnan folyik oda a pénz. Miért viszik ki oda adózni a székely sör által megtermelt profitot?” – tette fel a kérdést Egyed Ufó Zoltán újságíró, az Átlátszó Erdély alapítója.

Lénárd Andrásnak nem a sörmanufaktúra az egyetlen vállalkozása, hanem vízerőművekbe is befektetett. Az Úz-völgyi létesítmény nem termelt nyereséget, így négyszeres áron eladta a magyar államnak. Lénárd András emellett Homoródfürdőn is próbálkozott erőműépítéssel, a beruházást azonban egy civil kezdeményezés nyomán leállították.

A helyiek beszámolói szerint Lénárd jó kapcsolatot ápol több RMDSZ-es és anyaországi politikussal is. „Úgy kap engedélyeket a megyei tanácstól, hogy nem szabadott volna őket kiadni. Én nem kapnék ilyen engedélyt soha az életben sehonnan, de ő anélkül, hogy lenne egy telke, anélkül, hogy meglenne minden beleegyezés, hirtelen kap egy építkezési engedélyt. És ezért a megyei tanács utólag is képes harcolni, mikor kiderül, hogy törvénytelen” – tette hozzá Egyed Ufó Zoltán.

A zavaros anyagi hátterű beruházások mellett Lénárd Andrásnak az Amerikai Egyesült Államok hatóságával is meggyűlt a baja. Egy dokumentum tanúsága szerint még a 2000-es évek legelején azért tartóztatták le a vállalkozót, mert Kanadán keresztül prostituáltakat csempészett Amerikába. A tizenötezer dolláros óvadékot későbbi felsége fizette ki, ennek köszönhetően sikerült a tengerentúlt elhagyva visszatérnie Székelyföldre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!