2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Zákányon zajlik az élet, több ezer migráns érkezett

,

2015. október 3., szombat 17:52, frissítve: szombat 18:19

Hajnali négykor és reggel 10 órakor is indult egy-egy szerelvény mintegy 2600 migránssal Hegyeshalom irányába Zákányról, de várható egy további vonat is a horvátországi Tovarnikból. Letenyénél elkészült a „konténerváros”.

A menekültek szállítása gördülékenyen zajlik, mivel a magyar hatóságok az interneten követik a mozgásukat, de a civilek is nagy segítséget jelentenek, ők ételt és italt visznek nekik. A magyar–horvát határon ezen szakaszán már teljesen elkészült a határvédelmi rendszer, új információ, hogy a már korábban a szerb határszakaszon alkalmazott vagonzár helyett itt egy kaput terveznek a hatóságok, tekintettel arra, hogy a vonatközlekedést nem lehet leállítani.

Nem sokkal 15 óra után indult az a 13 vagonból álló szerelvény, amely a migránsokat Hegyeshalomra viszi – fogalmazott a Hír Televízió helyszíni tudósítója. Miután a menekültek felszálltak a vonatra, az önkéntesek az ablakokon keresztül feladták az élelmet és az innivalót.

Kaput és nem vagonzárat állítanak a Zákány melletti magyar–horvát határra, a háromméteres kerítés pedig gyakorlatilag már el is készült. A település polgármestere szerint a nemzetközi vasútállomás óriási teherforgalmat bonyolít, ezért nem zárják le teljesen a síneket. A migránsáradat miatt Zákány nehéz helyzetbe került, mert a hátrahagyott szemetet nem győzik takarítani. A polgármester már a Belügyminisztérium segítségét is kérte. „Immár két hete zajlik ez a migráns népvándorlás – ezt már csak így tudom hívni, hiszen több mint 40 ezer ember haladt itt át gyakorlatilag, és nyilván ez jelentős plusz teher a településnek. Nyilván ezt senki nem tervezte a költségvetésben. Ez egy olyan plusz, amit önmagunktól egy darabig tudunk finanszírozni, aztán elfogynak a forrásaink” – nyilatkozta Jankó Szabolcs polgármester.

A régi letenyei határátkelőnél 17 órakor nyugalom volt. A 28 konténerből álló, menekülteket befogadó „kisváros” elkészült, csupán még egy 15-20 méternyi kerítés kihúzása van hátra – fogalmazott a Hír Televízió helyszíni tudósítója. Ezekben a konténerekben nyújtanak majd segítséget jogászok, ügyvédek és tolmácsok az ide érkező menekülteknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!