2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Zacher felmondása nem volt meglepetés

A Honvédkórház vezetői már korábban döntöttek arról, hogy nem hosszabbítják meg Zacher Gábor az év végén lejáró szerződését – írja a Magyar Idők. Az intézmény sürgősségi osztályának vezetője pénteken jelentette be, hogy beadta felmondását. Miután értesültek a döntésről, több orvos is úgy határozott: marad a Honvédkórházban, sokan ugyanis Zacher miatt akartak távozni.

  • Zacher felmondása nem volt meglepetés

Már korábban döntés született arról, hogy nem hosszabbítják meg Zacher Gábor szerződését, aki eddig a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának (SBC) vezetője volt – reagált a Honvédelmi Minisztérium, miután a sajtóban elterjedt a hír, hogy a főorvos beadta felmondását. A kórházban dolgozó, nevük elhallgatását kérő orvosok szerint a kórház nem lepődött meg Zacher Gábor lépésén, számítottak a felmondására, mert tudták, hogy csak a megfelelő alkalomra vár. Nem akart ugyanis kockáztatni, hogy esetleg alulmarad az általa eddig betöltött posztért folytatott versenyben.

A minisztérium közölte, a főorvos határozott idejű vezetői szerződése ez év végén jár le. A Magyar Idők úgy értesült: a beosztás betöltésére pályázat kiírását tervezik, ez juthatott Zacher Gábor fülébe, ezért a sajtó által teremtett felfokozott hangulatot kihasználva beadta a felmondását. Azt írják: a főorvos – jó sajtókapcsolatait kihasználva – most sértettségétől vezérelve negatív színben tüntette fel eddigi munkahelyét és az ottani körülményeket.

„Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam. Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni” – magyarázta döntését. Ezzel szemben a főorvos néhány héttel korábban még a legnagyobb elismeréssel szólt a kórház dolgozóinak elkötelezettségéről és a gyógyítás körülményeiről.

Zacher elismert szakember, de hogy jó vezetője volt-e a sürgősségi centrumnak, arról megoszlanak a vélemények. A lap értesülése szerint vezetésének négy és fél éve alatt – többek között miatta is – legalább kétszáz szakember távozott az SBC-ről.

A Magyar Időknek több orvos is úgy nyilatkozott: miután megtudták, hogy Zacher felmond, visszalépnek távozási szándékuktól. Korábban távozott kollégáik pedig úgy nyilatkoztak, hogy ha nincs ott a főorvos, elképzelhetőnek tartják, hogy visszatérnek a Honvédkórházba.

Kincses Gyula egészségpolitikus, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet korábbi főigazgatója Facebook-oldalán úgy kommentálta a felmondást, hogy „Zacher Gábor fantasztikus mint a szenvedélybetegek tévédoktora, de (…) nem ért a kórházi osztály vezetéséhez. Azt remélem, mindenki számára jól döntött, hogy visszatalál régi, sikeres szerepébe ezután a szerencsétlen epizód után.”

A Honvédkórházban egyébként a sajtóhírek ellenére sincs szó tömeges elvándorlásról – erősítette meg a lapnak az intézmény. Közölték: a kórházban a létszámhiány nem nagyobb, mint más egészségügyi intézményben, és folyamatosan biztosítják a betegek biztonságos ellátását.

Információnk szerint az SBC vezetésére olyan utódot szeretnének, aki konkrét szakmai programmal rendelkezik, amelynek segítségével kedvező irányú változás állhat be az osztály működésében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!