2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Vörösiszapper: „Ezt mi így nem tudjuk elfogadni”

2016. február 4., csütörtök 16:20, frissítve: péntek 07:41

A Veszprémi Törvényszéknél tiltakoztak a vörösiszapper vádlottjainak felmentése ellen a károsultak és az érintett települések polgármesterei.

Eredetileg a másodfokú ítélet után demonstráltak volna, azonban a kolontáriak és a devecseriek már abban sem bíznak, hogy másodfokon megállapítják bárkinek is a vétkességét. A bíróság egy hete minden vádpontban mind a 15 vádlottat felmentette bűncselekmény hiányára hivatkozva. Az elsőfokú ítélet indoklása szerint a 2010. októberi, 10 halálos áldozatot követelő katasztrófát nem emberi mulasztás okozta.

A demonstrálók – elmondásuk szerint – nem bántani akarják a törvényszéket, csak napirenden szeretnék tartani az ügyet, valamint nemtetszésüket kifejezni – számolt be kollégánk délután 4 órakor a helyszínről, hozzátéve: a tiltakozók szerint törvényi hiányosságok állhatnak az ítélet meghozatala mögött. Azt is közölték, nem a tömeg megmozgatása a lényeg. A következő napokban, hetekben számítani kell további véleménynyilvánítást azok részéről, akik elszenvedői voltak a 2010-es katasztrófának.

Tily Károly, Devecser polgármestere a demonstráción összefogásra szólított fel: „Nem szeretnénk ítélkezni, nem a mi tisztünk. Nem azért jöttünk ide, hogy valaki fejét követeljük. Nem nyomást akarunk gyakorolni, csak úgy érezzük, ha nem fogunk össze, akkor nem lesz meg a felelős. A vádirat alapján a bíróság a 15 vádlottat felmentette minden vádpont alól. Ezt mi így nem tudjuk elfogadni” – fogalmazott.

A demonstrációt eredetileg Devecser polgármestere kezdeményezte a mai megmozdulást, azonban az ítéletet követően a másik két település, Kolontár és Somlóvásárhely polgármestere is csatlakozott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!