2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Vona leszámol a radikálisokkal

2016. április 20., szerda 21:10, frissítve: szerda 21:10

Leszámol a radikálisokkal a Jobbik elnöke. Vona Gábor szabadulna Novák Elődtől, Apáti Istvántól és Szávay Istvántól, de ők egyelőre nem engednek a nyomásnak. A pártelnök kész megvétózni a jelöltségüket a nyári tisztújító kongresszuson. Vona Gábor régóta középre tart, ám a néppárti politika nem tetszik a radikálisoknak.

Órákig tartott a Jobbik elnökségi ülése a Képviselői Irodaházban. Jól értesült párttagok már az ülés előtt megszellőztették, hogy Vona Gábor leszámolna a radikálisokkal. Országosan ismert politikusoknak tiltotta meg a pártelnök, hogy alelnöknek jelöltessék magukat a nyári tisztújító kongresszuson – írta a Facebookon egy volt önkormányzati képviselőjelölt. Ha ellenszegülnek a parancsnak, Vona Gábor az elnöki vétóhoz nyúl.

„A vétójogot az alapszabály lehetővé teszi számomra, és ezzel a másfél hónap múlva tartandó kongresszuson élni kívánok” – fogalmazott Vona Gábor. A pártelnök a Hír TV-nek azzal indokolta a személycseréket, hogy a Jobbik kormányzásra készül, amihez új arcokra van szükség.

„Egy olyan elnökséggel kívánok együtt dolgozni, amely erre alkalmas, és szeretnék olyan jelölteket behozni és a kongresszus előtt támogatni, akik polgármesterek is, hiszen ők már győztek, és napi szinten kormányoznak a maguk területén. Három elnökségi tagot fog érinteni: Novák Előd, Apáti István és Szávay István alelnök társamat. De megelőzve a pletykákat: ez nem szakadást jelent, hiszen mind a három személy komoly funkciót töltött be, és a jövőben is komoly funkciót fog betölteni” – nyilatkozta Vona Gábor.

Apáti István nem enged a pártelnöki nyomásnak. „Eldöntöttem, hogy indulok, és ha meg kell hogy haljak, akkor szépen, a méltóságomat megőrizve – úgy gondolom, a tagság tőlem ezt várja. Egy esetben nem indulok, ha úgy érzem, hogy a tagság részéről rám nem mutatkozik valós igény. Ha azonban azt érzem, és most ezt érzem, hogy erős a támogatás, csak akkor tudok a tagtársaim, a bajtársaim szemébe nézni, ha vállalom a megméretést” – fejtette ki.

Szávay István hasonlóan nyilatkozott. „Az elnök úr meghozott egy döntést – joga van hozzá, és az ezzel kapcsolatos felelősséget is neki kell viselnie. Azt, hogy indulok-e, még nem döntöttem el. Ennek a lehetősége megvan. Nekem jogom van indulni, az elnök úrnak meg vétózni. Azt kell megvizsgálni, mi a tagság véleménye” – fogalmazott.

Novák Előd az Index internetes portálnak azt mondta, leforrázva érzi magát, Vona Gábor döntése váratlanul érte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!