2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Vona: Orbán Viktor nem bujkálhat tovább

Hír TV

2018. január 14., vasárnap 15:39, frissítve: vasárnap 16:12

Az LMP várhatóan csatlakozik a Jobbik kezdeményezéséhez: Vona Gábor pártja rendkívüli parlamenti ülésen hallgatná meg Orbán Viktort a titokban betelepített 1300 menekültről és a letelepedési kötvényről. Az ülésnap összehívásához negyven képviselő támogatása szükséges.

A miniszterelnök úrnak, azt gondolom, hogy ebben a kérdésben feltétlenül tájékoztatnia kell a közvéleményt, és nem szabad bujkálnia tovább. Az elmúlt két-három napban a miniszterelnök úr kerülte ennek a kérdésnek a megválaszolását – mondta Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Titokban fogadott be 1300 menekültet Magyarország úgy, hogy a kötelező betelepítési kvótát továbbra is elutasítja a kormány. A külügyminisztérium helyettes államtitkára szólta el magát egy máltai lapnak adott interjúban. Altusz Kristóf azt mondta: a tavaly befogadott migránsokról azért nem beszéltek, mert az veszélyeztette volna a kormányt.

A Jobbik rendkívüli parlamenti ülésen hallgatná meg Orbán Viktort az eltitkolt betelepítésről és a letelepedésikötvény-bizniszről is.

Hívjuk össze az Országgyűlés rendkívüli ülését, és kérjük meg a miniszterelnököt, hogy ő napirend előtt számoljon be ezekről a kérdésekről, számoljon be a letelepedési kötvényeken keresztül Magyarországra érkezett körülbelül 20 ezer emberről, és számoljon be erről az 1300 – egyelőre nem tudjuk, hol tartózkodó – titkos vagy nem titkos migránsról – tette hozzá Vona Gábor.

A Fidesz magyarázkodik

A Fidesz arra hivatkozik, hogy különbség van a kvóta alapján betelepítendő migránsok és a genfi egyezmény alá tartozó oltalmat biztosító menekültek között. Erről Budai Gyula, a párt országgyűlési képviselője beszélt.

Én azt gondolom, hogy Vona Gábor keveri a szezont a fazonnal, nincs ebben semmi titok szerintem. Ez a kérdés teljesen egyszerű, a kvóta alapján Magyarország egyetlen migránst nem fogadott be, a genfi egyezmény alapján befogadottak száma tekintetében pedig Magyarországon a törvények és bírósági eljárás határozza meg, hogy kik azok, akiket befogadunk. Szerintem komoly zavar van Vona Gábor fejében – reagált a fideszes politikus.

Demeter: A kormánynak választ kell adnia

Az LMP-frakció még nem döntötte el, hogy támogatja-e a Jobbik kezdeményezését. Demeter Márta szerint azonban a kormánynak választ kell adnia arra a kérdésre, hogy a migránsellenes kampányuk közepette, miért fogadtak be menekülteket.

Most már jó lenne, ha a Fidesz nem hazudozna folyamatosan a magyar embereknek. Folyamatosan hisztériakeltést folytatnak, több 10 milliárdból bevándorlásellenes kampányt, közben maguk mondják el, hogy egyébként már 1300 embert befogadtak. Én azt gondolom, hogy magyarázattal tartoznak az emberek felé – nyilatkozta Demeter Márta.

A kormány két és fél éve kampányol a menekültek ellen közpénzen: televíziós hirdetésekben, plakátokon és szórólapokon, amelyekben azt ígérik, megvédik az országot. Közben a letelepedési kötvények segítségével legalább 20 ezer külföldi kapott letelepedési engedélyt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!