2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Vona lemondott a frakcióvezetésről

,

2016. május 29., vasárnap 15:00, frissítve: vasárnap 19:55

Lemond a Jobbik parlamenti frakciójának vezetéséről Vona Gábor, hogy hatékonyabban tudja végezni elnöki feladatait.

A frakció vezetését az őszi ülésszaktól Volner Jánosnak adja át, aki egyébként Vona Gábor után a második legnépszerűbb politikus a pártban, 84 százalék támogatja.

„Mivel az elkövetkező két évben én elsősorban az elnöki munkámra kívánok koncentrálni, illetve a kormányzati felkészülésre, a választási győzelemre, ezért a frakcióvezetéssel járó munkát nem fogom tudni vállalni. A szeptemberi, őszi ülésszak kezdetén a frakcióvezetői feladatot, felelősséget szeretném átadni Volner Jánosnak, hiszen ő eddig is általános frakcióvezető-helyettesként dolgozott mellettem, és a jelölések aránya is azt bizonyítja, hogy a pártban, a mi közösségünkben megvan iránta a bizalom, hogy ezt a tisztséget jól lássa el” – mondta Vona Gábor.

A pártelnök programbeszédében számos változást jelentett be. Több feladatot alsóbb szintekre delegálna: szakmai testületek jönnek létre, amelyeknek döntési jogkörük és felelősségük lesz. Így mentesítené az elnökséget számos feladat alól. A reformoktól azt várja, hogy hatékonyabb és gördülékenyebb lesz a munka a pártban. Mirkóczki Ádám a párt szóvivője mérföldkőnek nevezte Vona Gábor programbeszédét.

„Korábban, frakcióülésen volt már erről szó, akkor elnök úr már többször jelezte, elég erősen gondolkodik azon, hogy szerencsés lenne, ha a frakcióvezetői teendőket és feladatokat átadná másnak. Akkor még konkrét személyt nem jelölt meg, de azt gondolom, hogy ez nem okozott meglepetést senkinek, hogy ez Volner János személyére esett” – fogalmazott Mirkóczki Ádám.

A szavazatok 79 százalékával posztján maradó Vona Gábor továbbra is a pártját tartja a Fidesz egyetlen kihívójának a 2018-as választáson. A párton belüli ellenzőinek is üzent, azt mondta, aki nem tartja a sort, az mehet. „A magyar társadalom némán üvölt a változásért. Nekünk lényegében nem is a Fideszt kell megverni, hanem saját magunkat legyőzni. A Fidesz az már lenullázta magát. Ne higgyünk a közvélemény-kutatásoknak, csalóka. Ugyanis a Fidesz ereje nem a Fidesz erejéből fakad. Az a mi gyengeségünk. Abban a pillanatban, ha meg tudjuk mutatni az erőnket, hogy hittel tudunk egy erős alternatívát felmutatni, abban a pillanatban a társadalom is látni fogja, hogy valójában a Fidesz nem is erős” – fogalmazott a pártelnök.

Kovács Bélázással reagált a Jobbik tisztújítására is a Fidesz-frakció. A kormánypárt közleménye szerint a párt hiába hívja magát nemzetinek, amikor a kémügybe keveredett EP-képviselő ügyét még nem tisztázták. A Fidesz szerint Vona Gábor elismerte, hogy a Jobbik rosszul működik, amikor arról beszélt: a párt jó szervezettséggel megnyerheti a 2018-as választást.

Mint ismert, zárt ajtók mögött, a sajtó teljes kizárásával tartja ma tisztújító kongresszusát a Jobbik. Vona Gábor áprilisban jelentette be, hogy a jelenlegi alelnökök közül három újrázását nem támogatja, helyettük megnevezte három saját jelöltjét: Janiczak Dávid, Fülöp Erik és Toroczkai László polgármestereket.

Novák Előd, aki bár jelentős támogatottsággal bír a pártban főleg a radikálisok között, elnöki vétóra számíthat. A tisztújító kongresszus előtt riporterünknek azt mondta: Vona Gábornak figyelembe kellene vennie a tagság döntését. Bővebben >>>

Toroczkai: Kötelességem

Ásotthalom polgármestere szívesen vállalta a felkérést. „Vona Gábor, a Jobbik elnöke fölkért, mint ahogy ezt nagyon sokan tudják, néhány héttel ezelőtt. Megmondom őszintén, meglepett a felkérése, viszont pénteken kiderült, hogy a tagság túlnyomó többsége szintén támogat, hiszen a tizenkét alelnökjelölt közül a második helyen végeztem, több mint 75 százaléka az alapszervezeteknek jelölt. És azt gondolom, hogy innentől kezdve ez viszont már kötelességem, hiszen bízik bennem a Jobbik tagsága” – mondta a Hír TV-nek Toroczkai László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!