2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Vona finomított a szavazati jog megvonásával kapcsolatban

2017. augusztus 7., hétfő 15:56, frissítve: hétfő 16:09

Árnyalta a Jobbik szóvivőjének ötletét a pártelnök az írni-olvasni nem tudók és a 8 általánossal nem rendelkezők szavazati jogának megvonásáról. Vona Gábor azt mondta, hogy azoktól vennék el a jogot, akik 1990 után születtek. Az Együtt gyűlöletkeltésről beszél, az LMP ifjúsági tagozata pedig már 16 éves korban szavazati jogot adna a fiatalok kezébe.

„Az, aki az elemi iskolának az elvégzésére nem képes, az tud-e felelős döntést, hozni az ország ügyeiről?” – mondta Vona Gábor. A Jobbik egy hete tartja napirenden azt az ötletét, amely szerint kormányra kerülésük esetén az általános iskola elvégzéséhez és írástudáshoz kötnék a szavazati jogot. Dúró Dóra ötletét a Jobbik elnöke árnyalta. Vona Gábor arról beszélt, hogy az 1990 után születettekre terjesztenék ki intézkedésüket.

„Ez nem egy jogelvonó intézkedés, hanem egy társadalmi felzárkóztatási program. A Jobbik 2018-ban kormányra kerül, én egy olyan országban szeretnék élni, ahol nincs analfabetizmus, ahol minden magyar állampolgár el tudja végezni az általános iskolát. A 21. században egy polgári Magyarországon ez volna szerintem a minimum. Sajnos attól tartok, hogy a Fidesznek tudatos érdeke az, hogy az emberek egy részét ebben a fajta anyagi és politikai kiszolgáltatottságban tartsa” – tette hozzá a Jobbik elnöke.

Populista és gyűlöletkeltő ötletnek tartja a Jobbik kezdeményezését az Együtt. „A Jobbik ki akar kacsintani a maga jobb szélére, kicsit cigányozni is szeretne, hiszen döntő részben cigány honfitársainkról van szó, akik olyan magyar cigányok, akik nem rendelkeznek általános iskolai végzettséggel, ebben próbál a Jobbik a cukiskodás, a rózsaszín pulóveres, szépen beszélős világa mellé néha-néha kikacsintani azoknak, akik vevők a gyűlöletre” – mondta Szigetvári Viktor, a párt választmányi elnöke.

Az LMP ifjúsági tagozata viszont csökkentené a korhatárt. Javaslatuk szerint már 16 éves kortól lehetne voksolni az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon.

„Mi inkább bővítenénk a választásokra jogosultak körét. Leszállítanánk a korhatárt 16 évre. Ezt az országgyűlési választások esetében még nem alkalmaznánk, viszont az önkormányzati választások, az európai parlamenti választások, illetve a helyi népszavazások esetében már igen” – mondta Páli Zoltán társelnök.

Emellett az állampolgári ismeretek hatékonyabb elsajátítása érdekében, már az általános iskolában is bevezetné ezt a tantárgyat a Lehet Más a Jövő Egyesület.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!