2024. 10. 05. Szombat Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Az aranyember 20:00

Vona: Ez hatalmas öngól

,

2016. október 2., vasárnap 21:10, frissítve: hétfő 15:37

Orbán Viktor legnagyobb bukásának nevezte a népszavazást a Jobbik elnöke, aki szerint a kormányfőnek le kellene mondania. Vona Gábor úgy fogalmazott: a focirajongó miniszterelnök öngólt rúgott, és egyúttal ászt adott a brüsszeli vezetők kezébe. Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy a kudarcot és a referendumra költött 15 milliárd forintot meg lehetett volna spórolni az alaptörvény módosításával.

A Jobbik elnöke köszönetet mondott azoknak, akik nemmel szavaztak. Vona Gábor úgy fogalmazott: a Jobbik-szimpatizánsok a mai napon is megtették a kötelességüket. Hangsúlyozta: nincs helye mellébeszélésnek a kormány részéről, Orbán Viktor felesleges és kudarcot hozó népszavazásba kergette a magyar népet. A felelősség a miniszterelnököt terheli – tette hozzá –, így Orbán Viktornak a cameroni útra kellene lépnie, és egy sikertelen népszavazás után lemondania tisztségéről. A pártelnök szerint Brüsszel csak annyit fog nézni, hogy a kvóták elleni népszavazás érvénytelen volt.

Az érvénytelenséggel a miniszterelnök adott egy aduászt Brüsszel kezébe. Ezt a helyzetet el tudta volna kerülni – vélekedett Vona.

Azt mondta, ha módosították volna az alaptörvényt, megspóroltak volna 15 milliárdot és egy sikeretlen népszavazást. „Beverhettük volna az uniós kvótajavaslat koporsójába az utolsó szöget” – fogalmazott a Jobbik pártelnöke. Brüsszel most mindezek helyett új erőre kaphat – folytatta a politikus, hozzátéve: a kudarcra a legjobb bizonyíték a Migration Aid nemzetközi szervezet, amely már ki is fejezte örömét a kvótareferendum sikertelensége miatt.

Vona beszédében nyomatékosította: a magyar kormány felelőtlensége miatt minden Európában működő, a kvótákat elutasító ország életében tragikus folyamatok indultak el. „Brüsszel kíméletlenül ki fogja használni ezt ellenünk” – adott hangot véleményének a pártelnök. Kitért arra is, hogy a történtekért Orbánnak kell vállalnia a felelősséget, „nem lenne tisztességes, ha másra hárítaná a hibát. Ez Orbán Viktor kudarca, nem a magyaroké és Magyarországé”. Azt mondta, a magyar miniszterelnök nem fogja tudni megvédeni az országot többé, mert nem veszik komolyan mostantól. Ezért is kell lemondania a Jobbik elnöke szerint. Emlékeztetett, David Cameron is ezt tette Nagy-Britanniában.

A következő lépésről is szót ejtett beszédében: „Az elsődleges feladat annak a meghatározása, hogy hogyan tudjuk Magyarországot megvédeni egy ilyen szomorú helyzetben. Megpróbáljuk megtenni, amit meglehet. A Jobbik nyitott a párbeszédre, az egyeztetésre. Kötelességünk a legnagyobb egységet most felmutatni.”

Javasolta, hogy az önálló frakciójú parlamenti pártok vezetői minél hamarabb üljenek össze és egyeztessenek.

„Orbán politikai súlya összeomlott”

Vona Gábor szerint az volt a kérdés, hogy érvényesen egy népszavazással is meg tudják-e erősíteni a magyar társadalom egyébként már ismert álláspontját, miszerint elutasítják a migránskvótát. Mivel érvénytelen lett, ezzel a kormány egy aduászt adott Brüsszel kezébe, a kormány pedig kidobott az ablakon 15 milliárd forintot a referendumra, ami valójában csak egy közvélemény kutatás – véli Molnár Gyula MSZP-elnökhöz hasonlóan a Jobbik első embere.

Vona Gábor kiemelte: az érvénytelen népszavazással: Orbán Viktor politikai súlya drámaian összeomlott, és egy vesztes kormányfő nem fogja tudni megvédeni az ország érdekeit Brüsszelben. A pártelnök szerint a kormánynak el kell számolnia az egekbe szökő kampányköltségekkel, valamint ki kell vizsgálni a kampány durvaságát, aljasságát, hogy valóban ilyen mélyre süllyedt-e a politikai kultúra. A politikus arra is reagált, hogy a Fidesz azzal vádolta az ellenzéki pártot, hogy nem mozgósította eléggé a szimpatizánsait. Vona Gábor visszautasította vádakat, kiemelte, hogy szavazásra buzdította a választókat és tudomása szerint a Jobbik-szimpatizánsok eleget is tettek állampolgári kötelességüknek. A Jobbik elnöke ismét hangsúlyozta: a kormánynak és Orbán Viktornak hiába hárít, a felelősség az övé.

Vona Gábor, ahogy a parlament őszi ülésszakának nyitónapján, úgy ezúttal is lemondásra szólította fel Orbán Viktort.

Olcsóbb megoldás

Bár a Jobbik – a kormányhoz hasonlóan – részvételre és a nem szavazatra buzdította híveit, Mirkóczki Ádám emlékeztetett arra, hogy ők a referendumnál jóval olcsóbb megoldást szorgalmaztak. A párt az alaptörvényben mondta volna ki, hogy bevándorlók letelepítéséről kizárólag a parlament dönthet Magyarországon. A javaslatról azonban a kormánytöbbség nem volt hajlandó tárgyalni.

„Abban vagyunk érdekeltek, hogy a kvóta semmilyen formája sem holnap, sem a jövőben ne legyen érvényes Magyarországra. Ezért a múlt héten újra benyújtottuk az alaptörvény-módosítást, amely kizár minden ilyen jogi lehetőséget, de most már a Fidesz térfelén pattog a labda sokadjára, hogy ilyen felelőtlenség és ilyen elképesztő kudarc után, ha a most még csak feltételezett érvénytelenség jogerőre emelkedik, Orbán Viktornak egyetlenegyet kell bejelentenie, hogy lemond” – nyilatkozta a Mirkóczki Ádám.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!