2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Vona: Évek óta terjed, hogy Orbánék külföldre menekítették a lopott pénzt

2017. május 19., péntek 06:00, frissítve: péntek 07:25

Nem rágalmazott, egyszerű, eldöntendő kérdést tett fel Vona Gábor a kormányfő állítólagos eltitkolt külföldi vagyonáról a parlamentben. A Jobbik pártelnöke szerint évek óta terjed, hogy Orbán Viktor és környezete külföldre menekített bizonyos pénzügyi szerzeményeket, vagy ahogy a politikus a Hír TV Egyenesen Kálmán Olgával című műsorában fogalmazott, lopott pénzt. Vona a Gyurcsány Ferenc által korábban pedzegetett dokumentumokat nem látta.

Nyugodtan aludhat – ez volt Orbán Viktor válasza Vona Gábornak, amikor a Jobbik elnöke az állítólagos eltitkolt külföldi vagyonáról kérdezte a kormányfőt. Vona a Hír TV-ben most azt mondta,a politikában és közéletben volt információ arra nézve, hogy a miniszterelnök, illetve a környezete olyan bankszámlákat birtokolhat, ami miatt az MSZP egyik vezetőjének, választmányi elnökének a 2014-es választási kampányban le kellett mondania.

„Azt gondoltam, hogy az ellenzék legerősebb pártjának elnökeként kötelességem ezt a kérdést tisztázni az ország nyilvánossága előtt, hiszen ez nem csupán Orbán Viktorról szól ebben a pillanatban, hanem Magyarországról, hiszen ezt azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök egy nemzetbiztonsági kockázat, akit zsarolni lehet, akit támadni lehet, akit bizonyos döntések irányába lehet terelni, és én ezt megkérdeztem a miniszterelnöktől szemtől szemben, hogy adjon erre választ, és ami engem igazán megdöbbentett, hogy a miniszterelnök nem tudta erre a kérdésre azt mondani, hogy nem igaz” – jelentette ki stúdiónkban a Jobbik elnöke.

Gyurcsány állítja, látta...
Sok százmilliót tárol egy ázsiai és egy nyugat-európai bankszámlán Orbán Viktor – állítja a DK elnöke, aki elmondása szerint látta is a külföldi bankszámlakivonatokat.

 

Gyurcsány Ferenc állítása szerint eddig kétszer találkozott az orosz akcentussal rendelkező közvetítővel, és az „eladó” papírjai csak megerősítették egy korábbi, orosz politikustól származó információit. A volt miniszterelnök közölte: neki minden pénzt megérnek a dokumentumok, de azok hitelességét a megvásárlás előtt még ellenőrizni kell.

Vona hozzátette, ő nyugodtan alszik, a kérdés inkább az, hogy Orbán Viktor vagy a magyar emberek nyugodtan aludhatnak-e. „A kérdés úgy szólt, hogy »önnek, családtagjainak és a legszűkebb környezetének van-e eltitkolt külföldi vagyona, számlája vagy bármilyen pénzügyi tulajdona«, erre a miniszterelnök nem mondta, hogy igen vagy nem. Magamból kiindulva, ha én egy ilyen kérdést kapok, akkor azt mondom, hogy nincs.” 

Nem látott és nem ajánlottak fel neki dokumentumokat, felelte a pártelnök műsorvezetői kérdésre. „Ha látnék dokumentumokat, vagy láttam volna dokumentumokat, akkor azt elmondtam volna, és ha a birtokomba lenne, vagy lesz dokumentum, akkor én nyilvánosságra fogom hozni” – hangsúlyozta.

További kérdésre válaszolva, miszerint ha nem látott semmit, és nem környékezték meg semmivel, akkor már április 10-én milyen információk alapján próbálta megtudni a miniszterelnöktől, hogy van-e külföldi számlán eltitkolt vagyona, Vona ismételten úgy válaszolt, nem látott konkrét dokumentumokat, „de ahogy ezt mondtam, a politikában, a közéletben olyan módon terjedt, és olyan emberek körében, hogy úgy éreztem, szükséges megkérdeznem”.

„Ez már évek óta terjed, hogy a miniszterelnök és környezete külföldre menekített bizonyos pénzügyi szerzeményeket, vagy »lopott pénzt«.”  

„Én nem rágalmaztam a miniszterelnököt. Én mit tettem? Voltak információim, amikről úgy éreztem, hogy nagyon veszélyes információk, Magyarország számára nemzetbiztonsági veszélyt jelenthetnek, én egy dolgot tudok ebben a helyzetben tenni, bementem az Országgyűlésbe, és egy azonnali kérdésben a miniszterelnököt erről megkérdeztem, aki adott egy választ, de azt, hogy igen vagy nem, erre az eldöntendő kérdésre, nem tudta: sem azt, hogy igen, és azt sem, hogy nem” – szögezte le a politikus a Hír TV-ben.

Vona elárulta azt is, szégyellte magát, hogy ilyen kérdést kell feltennie a parlamentben, de úgy látja, pont ezért kellett volna Orbánnak felállnia, és egyértelműen megcáfolni a Jobbik pártelnökének kérdésében foglaltakat. „Ha a miniszterelnök azt mondta volna nekem, hogy Vona úr, nyugodjon meg, nem. Sem ügynök nem voltam, nem adtam jelentéseket, sem pedig külföldi számlám nincs, én megnyugodtam volna.”

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!