Vona: Évek óta terjed, hogy Orbánék külföldre menekítették a lopott pénzt

NT, 2017. május 19., péntek 06:00, frissítve: péntek 07:25
Nem rágalmazott, egyszerű, eldöntendő kérdést tett fel Vona Gábor a kormányfő állítólagos eltitkolt külföldi vagyonáról a parlamentben. A Jobbik pártelnöke szerint évek óta terjed, hogy Orbán Viktor és környezete külföldre menekített bizonyos pénzügyi szerzeményeket, vagy ahogy a politikus a Hír TV Egyenesen Kálmán Olgával című műsorában fogalmazott, lopott pénzt. Vona a Gyurcsány Ferenc által korábban pedzegetett dokumentumokat nem látta.

Nyugodtan aludhat – ez volt Orbán Viktor válasza Vona Gábornak, amikor a Jobbik elnöke az állítólagos eltitkolt külföldi vagyonáról kérdezte a kormányfőt. Vona a Hír TV-ben most azt mondta,a politikában és közéletben volt információ arra nézve, hogy a miniszterelnök, illetve a környezete olyan bankszámlákat birtokolhat, ami miatt az MSZP egyik vezetőjének, választmányi elnökének a 2014-es választási kampányban le kellett mondania.

„Azt gondoltam, hogy az ellenzék legerősebb pártjának elnökeként kötelességem ezt a kérdést tisztázni az ország nyilvánossága előtt, hiszen ez nem csupán Orbán Viktorról szól ebben a pillanatban, hanem Magyarországról, hiszen ezt azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök egy nemzetbiztonsági kockázat, akit zsarolni lehet, akit támadni lehet, akit bizonyos döntések irányába lehet terelni, és én ezt megkérdeztem a miniszterelnöktől szemtől szemben, hogy adjon erre választ, és ami engem igazán megdöbbentett, hogy a miniszterelnök nem tudta erre a kérdésre azt mondani, hogy nem igaz” – jelentette ki stúdiónkban a Jobbik elnöke.

Gyurcsány állítja, látta...
Sok százmilliót tárol egy ázsiai és egy nyugat-európai bankszámlán Orbán Viktor – állítja a DK elnöke, aki elmondása szerint látta is a külföldi bankszámlakivonatokat.

 

Gyurcsány Ferenc állítása szerint eddig kétszer találkozott az orosz akcentussal rendelkező közvetítővel, és az „eladó” papírjai csak megerősítették egy korábbi, orosz politikustól származó információit. A volt miniszterelnök közölte: neki minden pénzt megérnek a dokumentumok, de azok hitelességét a megvásárlás előtt még ellenőrizni kell.

Vona hozzátette, ő nyugodtan alszik, a kérdés inkább az, hogy Orbán Viktor vagy a magyar emberek nyugodtan aludhatnak-e. „A kérdés úgy szólt, hogy »önnek, családtagjainak és a legszűkebb környezetének van-e eltitkolt külföldi vagyona, számlája vagy bármilyen pénzügyi tulajdona«, erre a miniszterelnök nem mondta, hogy igen vagy nem. Magamból kiindulva, ha én egy ilyen kérdést kapok, akkor azt mondom, hogy nincs.” 

Nem látott és nem ajánlottak fel neki dokumentumokat, felelte a pártelnök műsorvezetői kérdésre. „Ha látnék dokumentumokat, vagy láttam volna dokumentumokat, akkor azt elmondtam volna, és ha a birtokomba lenne, vagy lesz dokumentum, akkor én nyilvánosságra fogom hozni” – hangsúlyozta.

További kérdésre válaszolva, miszerint ha nem látott semmit, és nem környékezték meg semmivel, akkor már április 10-én milyen információk alapján próbálta megtudni a miniszterelnöktől, hogy van-e külföldi számlán eltitkolt vagyona, Vona ismételten úgy válaszolt, nem látott konkrét dokumentumokat, „de ahogy ezt mondtam, a politikában, a közéletben olyan módon terjedt, és olyan emberek körében, hogy úgy éreztem, szükséges megkérdeznem”.

„Ez már évek óta terjed, hogy a miniszterelnök és környezete külföldre menekített bizonyos pénzügyi szerzeményeket, vagy »lopott pénzt«.”  

„Én nem rágalmaztam a miniszterelnököt. Én mit tettem? Voltak információim, amikről úgy éreztem, hogy nagyon veszélyes információk, Magyarország számára nemzetbiztonsági veszélyt jelenthetnek, én egy dolgot tudok ebben a helyzetben tenni, bementem az Országgyűlésbe, és egy azonnali kérdésben a miniszterelnököt erről megkérdeztem, aki adott egy választ, de azt, hogy igen vagy nem, erre az eldöntendő kérdésre, nem tudta: sem azt, hogy igen, és azt sem, hogy nem” – szögezte le a politikus a Hír TV-ben.

Vona elárulta azt is, szégyellte magát, hogy ilyen kérdést kell feltennie a parlamentben, de úgy látja, pont ezért kellett volna Orbánnak felállnia, és egyértelműen megcáfolni a Jobbik pártelnökének kérdésében foglaltakat. „Ha a miniszterelnök azt mondta volna nekem, hogy Vona úr, nyugodjon meg, nem. Sem ügynök nem voltam, nem adtam jelentéseket, sem pedig külföldi számlám nincs, én megnyugodtam volna.”

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása