2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Volt olyan iskola, ahol egész osztályok hiányoztak

2016. február 29., hétfő 17:16, frissítve: hétfő 19:31

Gyermekük egynapos otthon tartásával fejezték ki szolidaritásukat a pedagógusokkal a szülők országszerte. Volt olyan iskola, ahol egész osztályok hiányoztak, de akadt olyan is, ahol csak 1-2 tanuló maradt távol. A szülői mozgalom kezdeményezője sikeresnek tartja az akciót.

Diákok, szülők és nagyszülők vonultak az utcára Kaposváron az oktatás reformjáért – „kockárdával”, ami a kockás ing után a pedagógustüntetések egyik szimbólumává vált. Tihanyi Tamás az unokájáért aggódik: „Az unokámért vagyok itt, mert szeretném, hogy olyan oktatásban részesüljön, hogy ne külföldön kelljen neki az oktatási rendszerbe bekerülni, hogy itthon meg tudja azt csinálni” – fogalmazott a férfi.

Németóra Pécsett, de csak 7 diáknak: az egyik gimnázium tanulóinak kétharmada maradt otthon hétfőn. A pedagógusok országos tiltakozó mozgalmát elindító miskolci Herman Ottó Gimnáziumnál több volt a támogató fehér szalag, mint a diák. Volt olyan óra, amelyre csak a tanárnő ment be. Szegeden is sok iskolapad maradt üresen.

Foghíjas volt a létszám a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban is. A nulladik órán még viszonylag szép számban jelentek meg a diákok, az osztálynaplók összesítését követően azonban kiderült, hogy 54 százalékos volt a hiányzás.

Hogy a tanulás se maradjon el, országszerte több helyszínen is programokat szerveztek a diákoknak. Az egyik budapesti Társasjáték Bárban például ingyenes érettségi- és nyelvvizsga-felkészítőt tartottak. A program szervezője 16 éve tanít, 3 éve hagyta ott a közoktatást.

„Imádtam a munkámat. Aztán amikor láttam, hogy ez az akció elindult, akkor rögtön az volt az első gondolatom, hogy én ebben részt szeretnék venni. Tudom, hogy nagyon sok diák azért csatlakozott ehhez az akcióhoz, mert ők is szeretnének pozitív változásokat” – nyilatkozta Gönczy Edit, a Bar-Angol Program programvezetője.

Hétfőn kora reggel még alig haladta meg a 33 ezret a facebookos szülői mozgalomhoz csatlakozók száma.  Pár órával később viszont már több mint 34 ezren jelezték részvételüket. A mozgalom kezdeményezője sikeresnek tartja az akciót, de mint mondta, itt nem állnak meg.

„Létrejött egy összefogás, így a szülőkkel és bele tudunk ezáltal is szólni az oktatási rendszer alakításába. Várjuk majd a javaslatokat, ezeket a javaslatokat, összegyűjtve pedig a Civil Közoktatási Platformmal egyeztetve bízunk benne, hogy a kormányzat meghallgatja” – fogalmazott Puskás Krisztina, a Nem megyek suliba szervezője.

Nem minden iskola csatlakozott a felhíváshoz. Az egyik óbudai gimnázium igazgatója kör e-mailben hívta fel a szülők és a diákok figyelmét arra, hogy a tiltakozás ilyen módja nem vezet eredményre, a hiányzások pótlása pedig újabb terhet ró a diákokra és a pedagógusokra egyaránt. Ettől függetlenül, aki akart, tiltakozhatott.

„Van lehetőség arra a gyerekeknek, hogy ne jöjjenek iskolába, azt kértük a szülőktől, hogy ebben az esetben igazolják le a szülői keret terhére a gyermeknek a távollétét, negatív diszkrimináció ezért természetesen senkit nem érhet az iskolában” – ígérte Berczelédi Zsolt, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatója.

Ebből a gimnáziumból összesen két diák fejezte ki szimpátiáját azzal, hogy nem ment ma iskolába, de Szentendrén például volt olyan középiskola, ahol több osztálynyi tanuló hiányzott. Egy békéscsabai általános felső tagozatán pedig 327 tanulóból csak 40 jelent meg az órákon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!